STAN a Piráti v Plzeňském kraji budou pokračovat v jednání s ODS v úterý

10. říjen 2020 23:00

STAN a Piráti se v sobotu dohodli s ODS a TOP 09, že budou v úterý odpoledne dál jednat o podobě krajské koalice v Plzeňském kraji. Potvrdil to lídr a hlavní vyjednavač STAN Josef Bernard. STAN a Piráti zároveň oznámili, že už o možné koalici nebudou jednat s ANO jako s vítěznou stranou. ANO i ODS už to ví, dodal lídr a vyjednavač Pirátů Rudolf Špoták.

Zástupci ODS v sobotu ještě jednali s hnutím ANO, které vzneslo nárok na funkci primátora. ODS to ale odmítá a nehodlá zatím s hnutím pokračovat v jednání, vyplynulo z vyjádření hlavního vyjednavače za ODS Martina Baxy. Podle ANO jsou jednání s ODS pozastavená, ale nikoliv ukončená.

ANO získalo ve volbách 12 mandátů, druhá ODS má 11 křesel v 45členném zastupitelstvu, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. "Dohodli jsme se dále, že budeme jednat na půdorysu hejtman pro ODS a TOP 09 a místa v radě a v dalších orgánech paritně podle zastoupení v zastupitelstvu," řekl k jednání s ODS Bernard. V radě by měli STAN a Piráti pět lidí a ODS a TOP 09 čtyři radní včetně hejtmana.

Vzhledem ke krizové situaci způsobené expandující koronavirovou epidemií se strany dohodly na sestavení týmu pro zdravotnictví, který se sejde už v pondělí ve 14:00. "Oni (ODS a TOP 09) definovali tři lidi a my (STAN a Piráti) dva, kteří se toho zúčastní," řekl Bernard. Podle něj se dnes strany ještě shodly na tom, že by postupně začaly vytvářet programové prohlášení. "A bavili jsme se o dalších orgánech jako jsou komise a výbory," dodal.

Zástupci ODS jednali ještě po schůzce se STAN a Piráty s vítězným ANO. "Se STAN a Piráty budeme dále jednat v úterý zhruba od 17:00," řekl jeden z vyjednavačů z ODS, její krajský místopředseda Roman Jurečko. "ANO nám předložilo návrh, kdy jako vítěz voleb trvá na pozici hejtmana. My jsme řekli, že to není v souladu se základní vyjednávací strategií naší koalice ODS a TOP 09. A proto další jednání s ANO pokračovat nebudou," dodal hlavní vyjednavač za ODS Baxa. Proto podle něj není stanovený žádný další termín jednání s ANO.

Jurečko ale uvedl, že jsou pořád stejně otevřené obě varianty budoucích koalic, a to jak se STAN a Piráty, tak s ANO. Hnutí ANO by se ale muselo vzdát postu hejtmana, uvedl. "ANO si musí ještě rozmyslet co a jak," řekl. Při jednání ODS s ANO podle Jurečka ještě vyjednavači ANO nevěděli, že s nimi STAN a Piráti už nechtějí jednat. "Na schůzce se řeklo, že jednání s ODS jsou pozastavená, ne ukončená. Oni (ODS s TOP 09) požádali, aby mohli jednat se STAN a Piráty a my jsme řekli, že je to jejich svaté právo," řekl lídr a hlavní vyjednavač ANO Roman Zarzycký. Hnutí bude trvat na pozici hejtmana. "Jiný mandát než vyjednat pozici hejtmana v tuto chvíli také nemáme," dodal. Podle Zarzyckého může jedna nebo druhá strana jednání v následujících dnech znovu svolat, termín není dán. Zarzycký řekl, že se vůbec neřešily poměry v krajské radě.

zdroj: ČTK
Spustit audio