Stát se pokusí vyjednat dotaci pro rozestavěnou spalovnu v Chotíkově, řekl Sobotka

22. květen 2014

Stát se pokusí vyjednat evropskou dotaci pro spalovnu Chotíkov. Při dnešní návštěvě rozestavěné spalovny to oznámil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který se tam zastavil během pracovní návštěvy Plzeňského kraje. Plzeňská teplárenská, která továrnu v Chotíkově staví, s téměř půlmiliardovou dotací počítala. Kvůli chybějící odpadové legislativě ji však Evropská komise odmítla udělit.

Podle premiéra Sobotky by se vláda a ministerstvo životního prostředí měly potřebnými zákony a předpisy zabývat během následujících měsíců.

Podle něj jde o to nastavit obecné podmínky pro dočerpání peněz, a z toho by měl prospěch i Chotíkov. „Pokud by se tato investice zlevnila díky evropské dotaci, tak se zlevní i pro občany města Plzně a vlastně celého Plzeňského kraje,“ řekl Sobotka k významu dotace pro Chotíkov.

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela věří, že se nakonec dotaci získat podaří.

„Je to necelých 500 milionů korun. Pro Plzeňský kraj, pro plzeňské občany, pro západočeský kraj jsou to obrovské peníze, které bychom získali z fondů, míň bychom se zadlužili a ta návratnost projektu by byla lepší. A v neposlední řadě by se to samozřejmě projevilo i k občanům na budoucím pálení komunálního odpadu,“ poznamenal Drápela.

Spalovna v Chotíkově přijde na necelé dvě miliardy korun. Ročně spálí 95 tisíc tun odpadu. V provozu má být od roku 2016.

autoři: lum , kov
Spustit audio