Státní památky v Plzeňském kraji plánují úpravy za 76 milionů korun

8. duben 2014

Do státních památek v Plzeňském kraji investuje národní památkový ústav během následujících čtyř let 76 milionů korun. S obnovou dominantní věže začne vodní hrad Švihov, klášter v Plasích upraví přízemí konventu, zříceninu hradu Rabí čeká oprava čtvrté brány a hrad Velhartice se pustí do oprav unikátních kamenných mostů.

Klášter Kladruby na Tachovsku začal s rozsáhlou obnovou zanedbané jižní zahrady. Na části několikahektarové plochy vysází ovocný sad a upraví také suché nádrže, které budou sloužit jako prostor pro venkovní představení. Klášter čeká i celková obnova střech a krovů prelatury a kaple.

„Jedná se o celkovou opravu jak krovu, tak výměnu krytiny, s tím, že právě na straně u kostela a nad kaplí se nacházejí zbytky románské architektury kostela a potom části kaple, která nebyla nikdy dokončena,“ říká kastelán Milan Zoubek.

Stavební práce čekají i klášter Plasy na severním Plzeňsku. Podle Petra Pavelce, ředitele českobudějovického národního památkového ústavu, který spravuje i památky v Plzeňském kraji, potřebuje část kláštera nutně nové střechy.

„Jsou práce, které nejsou tolik vidět, ale jsou zásadně důležité. A k takovým pracím patří například oprava střechy na prelatuře kláštera v Plasích. Je to skutečná havárie, kde letos musíme investovat kolem půl milionu korun, abychom zajistili střechu, opravili ji a mohli postupovat v dalších pracích,“ popisuje Pavelec.

Obnovou projde také přízemí konventu kláštera v Plasích. Odstraní se tam nevhodné stavební zásahy, které vznikly po roce 1945. Největší hradní zřícenina v Čechách, Rabí na Klatovsku, zas připravuje opravu čtvrté brány. Podle kastelána Karla Broži jde o investici za 1,5 milionu korun.

„Je to takzvaná Žižkova brána, kde údajně Žižka přišel o své druhé oko. Opravy spočívají v tom, že je třeba to staticky zajistit, doplnit chybějící části a výsledek by měl být takový, aby to dál nevygradovalo a hrad se nerozpadal,“ vysvětluje.

Opravují se památky i zázemí pro turisty

Vodní hrad Švihov na Klatovsku začne už v květnu s opravou věže, která je dominantou památky. Jde o investici za téměř 13 milionů korun. Opravená věž se návštěvníkům otevře příští rok. Další památka na Klatovsku, hrad Velhartice, se letos bude věnovat svým dvěma kamenným mostům.

„Nás trápí ty mosty léta. Ne že bychom se jim nechtěli věnovat, ale v tom nedostatku peněz, které máme, nás to pořád nutilo opravu odkládat. Protože jakmile se pustíme do mostů, tak si něco znepřístupníme. A to jsou okamžitě finanční ztráty a je to nepříjemné i pro lidi,“ konstatuje kastelán Petr Mejstřík.

„Ale už prostě musíme. Srážková voda, déšť, sníh prosakují autentickými středověkými konstrukcemi, pak to tam promrzá a vyplavuje to pojivo a mostům to hodně škodí,“ dodává.

Na zámku Kozel na Plzeňsku pokračují s celkovou obnovou střešního pláště a únikových cest. Akce za 15 milionů korun potrvá i příští rok. Pracuje se i na zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku, kde se dokončují toalety pro veřejnost, a na zámku Manětín na severním Plzeňsku letos začnou restaurovat nástěnné malby na schodišti.

autor: čer
Spustit audio