Štědrý den nabídl v centru Plzně akce pro rodiny i pro osamělé

24. prosinec 2013

Pro lidi bez domova a také pro ty, kteří nikoho nemají, připravilo Biskupství plzeňské tradiční posezení pod vánočním stromkem. Úderem desáté hodiny se otevřely dveře a lidé přinášeli přebytky od svých svátečních stolů.

Plzeňané přinášeli chlebíčky, salát, řízky, ale i trvanlivé potraviny. Nechyběli ani drobné dárky v podobě kávy, čaje, teplých svetrů, županu, ponožek a kosmetiky. U slavnostně vyzdobené tabule se každoročně během štědrodenního odpoledne vystřídá zhruba 120 až 140 lidí.

U vánočního stromku s nimi tradičně poseděl plzeňský biskup František Radkovský, který zahrál na kytaru.

Zajímavý program nabídly i další plzeňské kostely. Například už druhým rokem byl na Štědrý den otevřený kostelík U Ježíška. Návštěvníci vyslechli muzikanty i a mohli si také prohlédnout nejen celý kostelík, který bývá otevřený jen výjimečně, ale také Lábkův Pošumavský betlém.

Jen pár metrů od biskupství, u katedrály především rodiče a prarodiče s dětmi sledovali představení živého betléma. Připravili ho dobrovolníci ze Starého Plzence, kdy základ skupiny tvoří početná rodina. Starý biblický příběh, který se skutečně stal, odehráli na náměstí už poněkolikáté.

Nechyběli ani živí koně a zpívání koled. Ty se u vánočně nazdobeného smrku na náměstí zpívaly i odpoledne. Štědrý den v Plzni přesně o půlnoci završí v katedrále svatého Bartoloměje půlnoční bohoslužba slova.

Čtěte také

autor: mkl
Spustit audio