Stezka Na břehu Blanice potěší cyklisty a zdatné chodce. Čeká na ně 18 zastavení

12. říjen 2016
Česko – země neznámá

Píseň Na břehu Blanice by se mohla stát jihočeskou hymnou. Obzvláště oblíbená je mezi Protivínem a Vodňanami, kde podle ní dokonce pojmenovali naučnou stezku. Okruh měří 23 kilometrů a nabízí 18 zastavení s přírodními nebo kulturními zajímavostmi.

Naučná stezka Na břehu Blanice začíná a končí na náměstí v Protivíně, městečku, kterým protéká zmíněná řeka. Trasa stezky je dlouhá 23 kilometrů a z velké části navazuje na již existující vyznačené turistické cesty nebo cyklotrasy. Okruh si proto můžete bez velkého bloudění natáhnout na zhruba 30 kilometrů, nebo naopak o pár kilometrů zkrátit. Z délky trasy je jasné, že se hodí spíše pro cyklisty, zdatní chodci ji údajně zvládnou projít za pět hodin.

Na stezce se nachází 18 zastavení, která upozorňují na přírodní nebo kulturní zajímavosti kraje. Většina úseků vede po málo frekventovaných silničkách s minimálním provozem. Zajímavostí je, že stezka vede hned ke třem tvrzím: základům tvrze Modlíškovice, vodní tvrzi Božejovice a Klokočínu, na kterém se natáčel film Markéta Lazarová. Bohužel ani jedna tvrz není v současnosti přístupná veřejnosti.

Řeka Blanice v Protivíně

Zhruba třetina stezky Na břehu Blanice se nachází na cestách v bezprostřední blízkosti řeky. Nečekejte proto kopce nebo velká převýšení, i když se hned za Protivínem krajina mírně vlní. Výlet po naučné stezce lze doporučit především rodinám, které mají rády nenáročné vyjížďky na kole.

autor: Filip Černý
Spustit audio