Stoletá Františka Kučerová recept na dlouhověkost nemá

8. březen 2005

Sté narozeniny oslavila 7. března Františka Kučerová z Mýta na Rokycansku. Žije v tamním Domově s pečovatelskou službou a popřát k jubileu jí tam přišla nejen rodina, ale i zástupci města a řada novinářů. Mezi nimi také Jana Kosová, která se z Mýta vrátila plná dojmů. Podle ní byla oslava krásná a hlavně doslova láskyplná. Navíc paní Kučerová absolutně na sto let nevypadá a jak sama říká, ani se na ně necítí a je ve velmi dobré formě.

Žádný speciální recept na dlouhověkost Františka Kučerová nemá. Naopak, miluje sladké, s chutí si dá knedlo vepřo, zelo, pije mléko přímo od sedláka a na správnou životosprávu příliš nedá. Sluch jí sice pomalu přestává sloužit, ale to je v tak požehnaném věku pochopitelné.

Logo

Na oslavu se dostavila pochopitelně rodina, v čele s vnukem Mirkem, který všechno pečlivě fotil, přišla dcera paní Kučerové a pak dorazili také zástupci města v čele se starostou Končelem, který paní Kučerové přeje každý rok. Dokonce když paní Kučerová žila nějaký čas v Klášterci nad Ohří, stejně za ní starosta jezdil, aby jí popřál, protože stále byla občankou Mýta - měla tam trvalé bydliště. Když vznikl v jejím rodném městě dům s pečovatelskou službou hned přestěhovala. Zajímavostí je, že jde vlastně o návrat do školních škamen - dům totiž vznikl rekonstrukcí bývalé školy, do které paní Kučerová chodila. V domově se jí prý moc líbí. Mezi její záliby patří hlavně četba.

Spustit audio