Stoletý dub stojící před Západočeským muzeem dostal půdní injektáž živin

10. duben 2024 19:45

Stejně jako člověk potřebuje doplňovat vitamíny a minerály, tak i pro dobrou kondici stromů jsou vhodné živiny navíc. Obzvlášť pro ty, které rostou v městském prostředí. Speciální péči dostal dub letní před Západočeským muzeem v Plzni.

Dub stojí před Západočeským muzeem v Plzni téměř sto dvacet let. Nejen kvůli věku, ale i kvůli své poloze je pod dozorem arboristů. Ti se teď rozhodli podpořit jeho kondici a dodat mu živiny. Zajistili mu proto takzvanou půdní injektáž. Ta provzdušní půdu, dodá živiny a posílí schopnost stromu živiny čerpat, zvládat stresující prostředí a podržet si více vody.

Západočeské muzeum v Plzni

„Dub je více než sto let starý a nachází se na velmi frekventovaném a atraktivním místě – v srdci městských sadů, před Západočeským muzeem. Chtěli bychom, aby tu ještě nějakou dobu mohl zůstat, a přitom neohrožoval okolí. Proto se mu intenzivněji věnujeme. Od ošetření očekáváme, že se strom sám začne bránit procesům směřujícím k jeho destabilizaci,“ říká Petr Kuták, městský dendrolog a arborista. „Strom budeme nadále sledovat, budeme opakovat tahové zkoušky, které nám prokážou jeho mechanické vlastnosti, a uvidíme, jestli půdní injektáž byla prospěšná.“

Dub letní je první strom v Plzni, jenž dostal takovou péči – výživa by mu měla vydržet zhruba na dvě sezóny. Pokud se injektáž osvědčí, zvažuje město její využití i u dalších stromů.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio