Strašice nabízejí ubytování ve vojenských kasárnách z první republiky

14. červen 2017

Velký zájem je o ubytování v turistické ubytovně ve Strašicích na Rokycansku. Provozuje ji Muzeum Středních Brd a jde o dřevěný typizovaný kasárenský objekt z 30. let minulého století.

Objekt je autenticky upravený na způsob vojenské nocležny z období první republiky. V budově se nachází dva čtyřlůžkové pokoje a pět dvoulůžkových. Jejich vybavení je velmi jednoduché, jsou zde vojenské palandy, které se dají složit nebo rozdělit na jednotlivá lůžka, dále stůl a židle. „V pokoji se nachází také originální šatní skříň z první republiky. V postelích jsou původní matrace, které vyplňují odřezky textilní gumy, a spaní na nich je dost tvrdé,“ popsal ředitel Muzea Středních Brd, Martin Lang.

Návštěvníci Brd můžou přespat ve vojenské ubytovně ve Strašicích na Rokycansku a vyzkoušet si, jak se v kasárenském objektu z období první republiky kdysi vojákům bydlelo

Zatímco postele jsou označené popiskami jako pancéřovník či řidič tanku, pokoje nesou jména již zaniklých měst a lokalit v Brdech. „Návštěvníkům je k dispozici i umývárna se sprchovým koutem. Překvapit může fakt, že na dámských toaletách jsou pánské pisoáry, což je samozřejmě způsobeno tím, že v minulosti se nepředpokládalo, že by se zde ubytovávaly ženy. A protože jsme se snažili objekt rekonstruovat věrně, ponechali jsme je i na wc pro ženy,“ vysvětlil Martin Lang.

„O ubytování jsme zaznamenali velký zájem již v minulém roce, kdy byly Brdy otevřeny veřejnosti. Zájem stoupl minimálně o sto procent. Nejvíce láká cyklisty, pěší turisty nebo různé trampy a podobně,“ řekla vedoucí ubytovny Renata Převrátilová.

autoři: čer , jik
Spustit audio