Střecha bývalého kina Elektra v Plzni se stane novým vyhlídkovým a odpočinkovým místem

21. únor 2018

Na projektu Střecha pracuje spolek K světu, který chce na střeše a v přilehlých prostorách provozovat kavárnu a bistro, posezení na rozsáhlých terasách, kulturní akce nebo venkovní saunu. První větší akci už má Střecha za sebou - na Silvestra se tam přišlo bavit několik set lidí, kteří sledovali ohňostroje ve všech koutech Plzně.

„Z nižší terasy je toho vidět o malinko méně než z té horní, ale tím, že je to nad hlavní křižovatkou ulic Americká a Škroupova, je moc fajn pohled i směrem dolů. I odtud jsou ale vidět všechny zásadní dominanty, jako věže, synagoga, náměstí, komíny nebo Radyně. Nejkrásnější je, že dobře položené místo, byť není nejvyšší, nabídne výhled na celou Plzeň, “ řekl Jakub Mareš ze spolku K světu.

Ač horní terasa nabízí ještě úžasnější výhled na Plzeň a okolí, výstup na ní je celkem nebezpečný.

„Původně jsme si mysleli, že na horní střechu nebudeme teď lidi pouštět vůbec. Ale protože je o ní velký zájem, lidi tam pouštíme. Až bude více peněz, je v plánu, že tu budou schody se zábradlím a nahoře vznikne obrovská terasa také se zábradlím, aby byl výhled v klidu. Časem tam plánujeme zřídit i saunu a další doplňky, které střechu vylepší," dodal Jakub Mareš.

„Spodní terasa bude spíše pobytová se sezením u stolečků. Zadní největší střecha by mohla výhledově sloužit jako zahrada, ale to třeba až za dva roky. Letos bychom chtěli udělat spodní terasu a příští rok přijde na řadu horní,“ popsal Mareš.

Kavárnu s výhledem jistě Plzeňané ocení

Kromě venkovních teras nabízí střechy i vnitřní prostory. „Tady bývala prádelna a terasa fungovala jako sušírna prádla z kina. Dále tu byl sklad techniky a byt správce. My jsme všechny prostory propojili dohromady a bude to fungovat jako kavárna a bistro,“ doplnil Jakub Mareš.

Oficiálně se střecha pro veřejnost otevře začátkem května.

autoři: kos , jik
Spustit audio