Středeční Noční linka: Den bez aut

14. listopad 2018

Když jsem hledala v seznamu významných dnů inspiraci pro dnešní Noční linku, uviděla jsem Den bez aut. Ale u nás v Brně to moc poznat není, ani letos. Hlavní tahy ucpané, zvykli jsme si na pohodlí a automobilů stále přibývá.

Jsou ale i obce ne příliš vzdálené od velkých měst a tam si lidé vymysleli bezvadnou věc. Mnozí jezdí třeba právě do Brna ve stejnou hodinu, a tak se domluví a stanou se spolujezdci. Jeden týden jede Franta, další týden Věra, složí se na benzín a najednou do velkoměsta jede o tři auta méně.

Jak to máte vy s plechovými miláčky? Jste bez nich jako bez ruky? Můžete-li si vybrat, jedete městskou dopravou anebo jste pohodlní a nemusíte počítat peníze za benzín, tak šup ráno do autíčka? Jenže pak nastává další, nerudovský problém, kam s ním? Kde zaparkovat?

Některé podniky, laskaví ke svým zaměstancům mají vlastní parkoviště, třeba nemocnice pro lékaře, ale i to stojí ročně nemalé peníze. A teď, když už se po Praze opičí i Brno a páni radní vymysleli tzv. modré zóny, kam auto vůbec nesmí vjet...

Takže co dělat? Automobilový průmysl vzkvétá, lidé, zdá se, mají na nová auta peníze, ale podle odborníků na ovzduší už tak dýcháme téměř jedovaté zplodiny. Máte nějaké nápady, jak řešit tzv. dopravní obslužnost Vy? Na Vaše názory se budu těšit ve středeční Noční lince.

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio