Střední odborná škola v Horšovském Týně má novou školní cukrárnu. Je o ni velký zájem

24. únor 2022 09:40, aktualizováno

První hosté zavítali do školní cukrárny v Horšovském Týně na Domažlicku. Střední odborná škola a střední odborné učiliště ji vybudovaly v ulici Edvarda Beneše u kruhového objezdu. Při odborném výcviku se tam budou zdokonalovat žáci oboru „cukrář“ a taky „kuchař a číšník“.

Rekonstrukce objektu bývalé kotelny trvala dva roky a otevření zbrzdil koronavirus. Vše se ale podařilo zdárně dotáhnout do konce, a tak se ve středu mohli někteří žáci Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Horšovském Týně postavit za prodejní pult, aby obsloužili své první zákazníky.

„Vybudovali jsme tu posezení v takové kombinaci cukrárny kavárny. Teď musíme zjistit, jaké množství bude potřeba vyrábět, protože na začátku nevíme, jaký bude zájem a jak se to bude prodávat, dnes tu obsluhují žáci oboru Cukrář. Jinak je toto zařízení i pro obor Kuchař- číšník. Výrobky tady nabízíme i z naší farmářské výrobny mléčných produktů, jako jsou mléko, jogurty, sýry, kefír nebo tvaroh,“ řekla ředitelka Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Horšovském Týně Miluše Fousová.

Školní cukrárna se v Horšovském Týně otevřela ve středu dopoledne, kdy se tam nahrnuly desítky místních, kteří byli z nových prostor nadšeni a výrobky žáků si velmi pochvalovali. Podle učitele odborného výcviku Jakuba Kabourka se nápor zákazníků dal první den předpokládat, protože řada lidí přišla spíše ze zvědavosti. „Mým úkolem je dohlížet na žáky, aby dokázali prodat to, co vyrobí. Šikovní jsou, spolehliví taky, takže uvidíme, myslím, že to půjde takhle i dál,“ uvedl.

Hlavním cílem je učit žáky v reálném provozu. „Až půjdou žáci po vyučení do praxe, tak mohou přijít do cukrárny nebo kavárny a už budou vědět, o čem to je a budou si umět poradit,“ uzavřela ředitelka školy Miluše Fousová.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio