Středověké vánoční zvyky přiblíží návštěvníkům hrad Kašperk

19. prosinec 2005

Zimní prohlídky, promítání diapozitivů i nové pohádky připravili pro své návštěvníky o vánočních svátcích správci hradu Kašperk na Klatovsku. Většina památek byla ještě nedávno na celou zimu uzavřena, v posledních letech ale kasteláni připravují pro návštěvníky speciální vánoční programy stále častěji. Letos se Kašperk otevře veřejnosti od 26. prosince až do 2. ledna.

Návštěvníky čekají mimo jiné prohlídky, které jim přiblíží zimní život šlechty ve středověku a staré vánoční zvyky. Například se dozvědí, že i ve středověku platily vánoční zvyky, jako je půst před Štědrým dnem. Lidé to prý ale porušovali a místo střídmosti se často přejídali, hýřili a opíjeli, takže nezřídka zaspali i ranní mši.

Logo

Kromě prohlídek hradu je připraveno také promítání diapozitivů staré Šumavy s vyprávěním místního učitele a autora knih Emila Kintzla a v podsklepení budovy purkrabství se bude navíc promítat nová česká pohádka Anděl páně, která se letos v lednu na Kašperku natáčela. A v jednání je také vystoupení jezdkyně Báry a jejího koně Spícího fleka na hradním nádvoří.

A protože k zimě a k hradu patří teplá medovina, určitě nebude chybět, stejně jako svařené víno, ale i káva, horká čokoláda, čaj, punč, polévka, preclíky nebo cukrovinky. A také samotný hrad nabídne azyl proti zimě. Na Kašperku, který patří městu Kašperské Hory, nabízejí vánoční program už asi šest let a při zimních prohlídkách si sem najde cestu 1 500 lidí. Navíc další stovky turistů a běžkařů se zastaví na nádvoří právě na svařené víno nebo teplou medovinu.

Logo
Spustit audio