Stříbro nově hlídá kamerový systém

4. leden 2012

Město Stříbro oficiálně spustilo kamerový dohledový systém. V osmitisícovém městě má přispět k větší bezpečnosti občanů. Jedná se o první kamerový systém, který finančně podpořilo plzeňské hejtmanství v rámci svého projektu „Plzeňský kraj - Bezepčný kraj". Na nejexponovanější místa centra města a na frekventovaný kruhový objezd dohlíží 12 pevných kamer s vysokým rozlišením a dvě otočné kamery. Výstupy z nich mají k dispozici policisté i strážníci.

Během krátké zkušební doby už kamerový systém ve Stříbře pomohl objasnit dva trestné činy a dva přestupky. Celý projekt instalace kamer propojených pevnými optickými spoji přišel na víc než 1,5 milionu korun. Dotaci 1,1 milionu korun kraj schválil už v roce 2010. Výstupy z kamerového systému nebude nikdo nepřetržitě sledovat, ale v případě potřeby městská nebo státní policie záznamy využije. Běžně se archivují dva týdny.

Díky vysokému rozlišení kamer je možné získat kvalitní záznam, některé kamery mají také infračervené přisvícení pro noční záznamy. To se uplatní například v historických minoritských zahradách, kde se město potýká s vandalismem.

Kamera na budově stříbrského muzea

Stříbro má momentálně tři strážníky, jedna strážnice je na mateřské dovolené. Městská policie tak není schopna ani pokrýt službami celý týden. Radnice uvažuje o tom, že zhruba v roce 2013 by měli dva strážníci přibýt. Závisí to ale na možnostech městské kasy. Ještě v 90. letech mělo město zhruba 12 strážníků.

V další etapě chce Stříbro pořídit dalších zhruba 12 kamer za více než milion korun. O finanční pomoc opět město požádalo Plzeňský kraj.

autor: lum
Spustit audio