Stromky z Plzeňských městských lesů nepodraží

22. listopad 2021 09:15

Také už jste si v obchodech všimli vánočního zboží? Na jeden ze symbolů svátků, živý vánoční stromek, je ještě čas. Správci městských lesů už ale vědí, které stromky porazí a kolik jich bude.

V některých městech si lidé za vánoční stromky trochu připlatí, ale v Plzni zůstanou ceny stejné. „Ceny stromků budou zachovány z loňského roku, takže ten běžný standardní stromek, protože my to nebereme podle velikosti, ale podle kvality, bude za 250 korun,“ potvrdil vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

Termín začátku prodeje podle něj ještě není jistý, pravděpodobně to bude po 10. 12. „Stromky budou z produkce Městských lesů a z plantáží pod elektrovody. V nabídce bude borovice lesní, smrk pichlavý, smrk stříbrný, v malém množství jedle,“ řekl Havelka a doplnil, že letos půjde na trh kolem 600 stromků.

Ceny v jiných městech stoupnou jen mírně

V Rokycanech začne podle šéfa tamních městských lesů Stanislava Sudy prodej stromků 8. prosince, a to na dvoře v Soukenické ulici. „Na prodej bude 800 stromků z naší produkce, především jedle bělokoré, jedle obrovské i kavkazské, borovice lesní i černé, smrky a smrky stříbrné,“ vyjmenoval. Ceny se podle něj navýší jen o koruny, úměrně k inflaci.

Podle ekonoma Domažlických městských lesů Josefa Forsta se cena stromků zvedne o deset až dvacet korun za kus. „My zahájíme prodej 6. prosince v sídle v ulici Tyršova, k prodeji budou smrky z výchovných zásahů, jedle kavkazská, borovice černá a smrk červený,“ informoval.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio