Studenti hotelové školy pečou ve velkém

5. prosinec 2019

Neuvěřitelné množství vánočního cukroví upečou studenti Střední hotelové školy v centru Plzně v rámci své praxe. Vanilkové rohlíčky nebo slepované linecké koláčky pak balí do sedmidruhové kolekce.

Velké pracovní stoly, kýble s moukou, váleček a vykrajovátka - to vše teď používají studenti Střední hotelové školy oboru cukrář v centru Plzně. Plní totiž objednávky na vánoční cukroví. Nejvíce vyrobí lineckého těsta a vaflového s ořechy. Cukroví pak studenti plní do speciálních krabic.

Mistrová hotelové školy oboru cukrář Helena Mašková radila studentkám, jak mají postupovat při výrobě těsta. Je dobré, aby ho nemačkala moc, protože by se jí to spařilo. Čím víc dá do těsta mouky, tím hůř se jí bude válet,“ vysvětlila.

Záleží na poptávce

„Děláme tukové čajové pečivo a kolegyně dole dělá máslové pečivo. Vyrábíme sedmidruhovou kolekci, která se skládá do krabiček. Balíček obsahuje tradiční vanilkové rohlíčky, slepované linecké cukroví, světlé a tmavé třené pečivo, vaflová srdíčka s ořechovou náplní, polévané rohlíčky a pracny,“ vyjmenovala mistrová.

Recepty, které škola používá při pečení, průběžně inovuje podle toho, jaká je aktuální poptávka zákazníků. Žáci učňovského oboru cukrář upečou úctyhodné množství cukroví, celkem přes 2 tuny.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio