Studenti ZČU soutěží o titul Měsíčního vytrvalce

13. listopad 2020 17:15, aktualizováno

Kvůli epidemii koronaviru musela Západočeská univerzita v Plzni už na konci září přejít na distanční výuku. Aby studenti a kantoři zůstali v pohybu, spustila katedra tělesné výchovy a sportu celouniverzitní sportovní výzvu, ve které se jednotlivé fakulty předhánějí, kdo uběhne či ujede více kilometrů.

Do soutěže, podporující pohyb v době koronaviru během distanční výuky, zapojila katedra tělesné výchovy a sportu, která je součástí strojní fakulty, všechny studenty, zaměstnance a absolventy Západočeské univerzity. „Soutěž spočívá v tom, že jsme vymysleli dvě disciplíny chůze/běh a kolo/koloběžka s tím, že všichni zúčastnění posílají své výkony,“ vysvětlil pedagog Daniel Sys. Soutěžící si vždy vyfotí svou zaznamenanou aktivitu, kterou vykonali, přes různé mobilní aplikace.

Do akce se zapojilo přes 900 účastníků

Jednotlivé fakulty a pracoviště mezi s sebou soutěží a ten, kdo naběhá či ujede nejvíce kilometrů, vyhraje sud piva. Studenti i zaměstnanci se aktivně zapojují jak přes týden, tak o víkendu. Vyhodnocován je každý týden zvlášť a následně se jednotlivé týdny sečtou a absolutní vítěz získá titul Měsíčního vytrvalce.

„Přes týden se spolužáky běžíme a o víkendu se nahecujeme a podnikáme větší túry,“ sdělila studentka Fakulty zdravotnických studií Simona Lejsková. Tato aktivita povzbuzuje studenty, aby se během distanční výuky hýbali. Svému týmu přispívají i kantoři a děkani jednotlivých fakult.

Souboj o měsíčního vytrvalce vrcholí a poslední kilometry mohou účastníci naběhat nebo najezdit tento víkend.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio