Studenty klatovského gymnázia motivuje ke sportu soutěž Anticovid cup

4. prosinec 2020 06:40, aktualizováno

Téměř polovina studentů ze všech 22 tříd a někteří učitelé se zapojili do mezitřídní soutěže klatovského gymnázia Anticovid cup. Žáci soutěží v disciplínách jako je cyklistika, posilování, běh, otužilecké plavání nebo klidně i procházka se psem.

Splň si své povinnosti a pak uteč od obrazovek. To je moto dobrovolné mezitřídní soutěže klatovského gymnázia, která nese název Anticovid cup. V Klatovech se například studenti se zástupcem ředitele odhodlávali vlézt do studené řeky Úhlavy.

Anticovid cup

Jednotlivé výkony se přepočítávají. Kilometr na kole je za 0,4 bodů, kilometr chůze za jeden bod, kilometr běhu dva body a minuta v ledové vodě je za tři body. „Pokud jde o výkony, kde jde o kilometry, tak tam jsme to přepočítávali přes kalorie a pokud jde o ledovou koupel, tak tam to bylo nastavené tak, aby to bylo vyrovnané k ostatním bodovým ziskům,“ vysvětlil Rudolf Salvetr, statutární zástupce ředitele.

Studenty soutěž motivuje ke stále lepším výkonům

Otužilecké plavání patří mezi nejdrsnější disciplínu. Soutěžící si ji však užívají. „Začínala jsem na půl minutě, pak jsem zvyšovala a mám svou horní hranici pěti minut,“ sdělila studentka Jana. Cyklistice se věnuje například Michael Hajčiar a pro svou třídu už získal 550 bodů tzn. 1 300 km na kole. „Každý měsíc jezdím okolo 900 km, takže teď jsem ještě trošku přidal,“ oznámil Michael Hajčiar.

Autorem Anticovid cupu je učitel Václav Kosnar, který chtěl studenty motivovat a zároveň je odtrhnout od počítače, kde během distanční výuky trávili spoustu času. Studenti plní úkoly individuálně a posílají záznamy o své aktivitě. „Celé je to založené na fair play a věříme, že kdo se zapojí, tak udá správná data,“ sdělil Václav Kosnar.

Vzhledem k tomu, že už se studenti pomalu vrací do škol, Anticovid cup končí. Učitele ale nevylučují, že by mohla být další výzva, která by se rozšířila například o lyže a běžky.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio