Studna - pořízená v  Bolívii z charitativní sbírky - už dává vodu

Studna v bolivijské vesničce San Francisco de Moxos v departmentu Beni, na niž pořádala plzeňská diecézní charita sbírku, už dává vodu. Zbývá dobudovat rozvody do školního internátu, v němž bydlí některé děti z projektu Diecézní charity v Plzni Adopce na dálku. Na studnu se vybralo 90.000 korun. Vydatný a kvalitní pramen byl nalezen v hloubce 85 metrů. Voda slouží nejen internátu, ale celé vesnici.

V období sucha je v regionu nedostatek kvalitní vody. Místním pak nezbývá než používat povrchovou vodu z řek a stojatých vod, jež je často hygienicky závadná. Vedení internátu se proto rozhodlo vybudovat asi 90 metrů hlubokou vrtanou studnu, která by zajistila dostatek pitné vody po celý rok. Plzeňská charita se rozhodla, že pomůže, a vyhlásila loni v květnu sbírku.

Adopce na dálku

Projekt adopce bolivijských dětí na dálku provozuje charita už třetí rok. Čeští dárci nyní přispívají na vzdělání 140 bolivijských dětí z nejchudších rodin. Loni rozšířila charita projekt adopce na dálku o další jihoamerickou zemi, Paraguay. Projekt zde nazývá Kmotrovství bez hranic. Prvních 18 paraguajských dětí už má v Čechách své kmotry.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio