Šumava je zavalená lidmi, auty a karavany

2. leden 2021 18:30, aktualizováno

Přeplněná parkoviště, plné sjezdovky sáňkařů a spousty běžkařů i na pěších stezkách. Tak to teď vypadá na Šumavě. A to i přes to, že se lidé nemohou kvůli vládním opatřením na horách ubytovat.

Někteří lidí přijíždějí na jednodenní výlety, jiní přespávají v karavanech. Pro obce to znamená vyšší náklady na úklid a svoz odpadů. Uzavření restaurací, hotelů i informační center má ještě další dopad, viditelný hlavně v přírodě. Jsou totiž uzavřené veřejné toalety.

Modrava je plná turistů

Na parkovišti na Modravě stojí v těchto dnech denně množství aut a také karavanů. „Jsme tady od 23. prosince. Chodíme se psem na procházky,“ řekla například Vlaďka z Tábora, která s partnerem přijela právě obytným vozem.

Likvidace odpadu jde na obecní účet

Třetina turistů v karavanech tady spí. Přináší to s sebou víc nepořádku. Pokud by spali v ubytovacích zařízeních, jde odpad k tíži ubytovatelů. Takhle jdou všechny odpady k tíži obce,“ řekl Antonín Schubert, starosta Modravy.

Veřejné záchody jsou v informačním centru a to je zavřené. Řada oslovených turistů potvrdila, že si s tím starosti nedělá.

Pod náporem jednodenních návštěvníků se ocitla Železná Ruda. „Nepřináší žádné tržby pro naše podnikatele ani pro město. Naopak řešíme větší nápor s likvidací odpadu,“ dodal i starosta Železné Rudy Filip Smola.

Do šumavských center jezdí tisíce aut denně. Obce tak řeší i problém s dopravou a parkováním.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio