Šumavě v historických fotografiích je věnována kniha Zdeňka Roučky

21. červen 2006

Plzeňský publicista Zdeněk Roučka, který se zaměřuje na sestavování knih z historických fotografií, připravil novou publikaci věnovanou Šumavě. Kniha Předválečnou Šumavou navazuje na loni vydanou knihu Tenkrát na Šumavě. Obsahuje 250 originálních, většinou nepublikovaných snímků z předválečného života na Šumavě. Nechybí ani zachycení událostí z dramatického roku 1938, kdy henleinovské hnutí zvýšilo napětí v celé oblasti.

Roučka ve svém archivu shromáždil v elektronické podobě na 3200 snímků Šumavy z 20. a 30. let minulého století, pocházejících především ze soukromých sbírek, rodinných alb, ale také z muzeí a archivů. Autor věří, že kniha pomůže trvale zachytit co nejvěrnější obraz barvitého života obyvatel Šumavy v místech, kde dnes po lidské činnosti nezůstala často ani památka. Úvodní dvoustrana knihy například zobrazuje už zmizelou vesnici Zadní Zvonková.

Logo

Lidé, kteří se zajímají o starou Šumavu, najdou v knize snímky z celé Šumavy od Nýrska po Český Krumlov. Za nejzajímavější považuje Roučka snímky z běžného života. Jsou tam fotografie lidí při práci na poli a v lese, na horských statcích, při zpracovávání a plavení dřeva, snímky sklářství a pivovarnictví. Nechybí ani záběry šumavských obyvatel, lidových poutí a procesí, hořických pašijových her či snímky příslušníků finanční stráže a lesní správy. Tragickým vyvrcholením knihy jsou kontroverzní černé stránky, zachycující obsazení českého pohraničí německým wehrmachtem po mnichovské dohodě.

Loňská kniha Zdeňka Roučky o zamlčované historii Šumavy vyvolala u některých lidí negativní reakce. Přinesla například obrázky starých osad zničených po válce při budování hraničního pásma. Některým místním lidem začala vadit zejména dříve nezveřejněná série snímků odstřelu kostela v Prášilech.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio