Šumavská Kvilda v Guinnessově knize rekordů, má dva světové unikáty

20. září 2013

Šumavská Kvilda může pochlubit několika českými 'nej'. Aby toho ale nebylo málo, v případě vánočního stromu a místního sálu si nově připsala dokonce unikáty světové.

Nejvyšší vánoční strom, nejvyšší položená obec, nejstudenější místo v republice, nejdelší pramenící řeka v republice a unikátní sál. To je pět českých rekordů šumavské Kvildy. A dva z těchto rekordů se dokonce zařadily mezi rekordy světové.

„Ano, bylo to milé překvapení. Týkalo se to právě vánočního stromu a našeho sálu. Z Indie nám přišly certifikáty s průvodními dopisy. Bylo to opravdu milé potěšení,“ říká starosta Kvildy Václav Vostradovský.

„Zvláštnost sálu je v jeho skořepinové konstrukci. Tyto sály jsou pro veřejnost jenom dva v Evropě. I u Rakovníku je ale takto řešen jeden hangár na letadla. Tenkrát, v roce 1935, to byla jedna z největších staveb svého druhu tady v okolí. A teď jsme zjistili, že i v rámci světového rekordu,“ dodává Václav Vostradovský.

Pokud se obci podaří získat dotaci, čeká sál rekonstrukce za osm milionů korun. I nadále by sloužil veřejnosti. A veřejnost vnímá i druhý ze světových rekordů - místní vánoční strom.

„Abych řekl pravdu, ten strom jsme dlouho opomíjeli. Dřív se zdobil úplně jiný strom. Před pár lety došlo k tomu, že měla proběhnout rekonstrukce šindele na našem kostele svatého Štěpána a začalo se hovořit o tom, že by smrk měl být poražen. Jeho záchrana prošla hodně těsně. Tenkrát jsme začali smrk zdobit pomocí diod. Zvláštností je, že při umístění těchto zhruba dvou a půl tisíců diod v rámci řetězů je odběr pouhých šedesát wattů."

O tom, že má Kvilda svá prvenství, dobře vědí i místní obyvatelé Josef a Marie Kovářovi.

„Jeden z těch velkých divů je náš smrk, který stojí vedle kostela. Byl to nejvyšší ověnčený vánoční stromek.“

„Budu ho vnímat stejně jako každý rok. Tím, že ho tady vidím každý rok, to pro mě není nic nepřirozeného. Prostě to tak je,“ odmítá Josef Kovář, že by nyní vnímal strom nějak speciálně.

A zatímco je pro obyvatele Kvildy jejich vánoční strom možná přirozenou součástí obce, pro turisty se určitě stane dalším místním lákadlem.

autoři: en , David Nyč
Spustit audio