Šumavské obce hledají způsoby, jak regulovat a omezit výstavbu nových domů

22. říjen 2012

Šumavské vesnice chtějí regulovat výstavbu nových domů. Starostové si stěžují, že obce nemohou zakázat budovy, které nezapadají do krajinného rázu. Projekty totiž posuzuje správa šumavského parku a stavební úřady. A ty prý už několikrát nechaly vyrůst kontroverzní stavby.

Jako houby po dešti rostou v posledních letech nové domy na Šumavě. Pokud jste nebyli několik let třeba na Horské Kvildě, v Prášilech nebo na Modravě, budete asi hodně překvapeni. Dříve tu stávalo pár domků, dnes je téměř na každém kroku nová chalupa. Ne všem starostům se výstavba zamlouvá a hledají možnosti, jak ji alespoň částečně regulovat.


Několik nových domů vyrostlo v posledních letech na Modravě. Podle starosty Antonína Schuberta stát před lety zvažoval, že nechá Modravu zaniknout. Nakonec vesnici zachoval za předpokladu, že se uživí cestovním ruchem. Hotely nebo penziony ale většinou nestaví a neprovozují místní.

Šumavští starostové si často stěžují, že nemají příliš možností, jak výstavbě zabránit. Stavby posuzuje správa národního parku a stavební úřady a několikrát se stalo, že vznikly kontroverzní stavby, které se liší od schválené stavební dokumentace. Starostové proto vymýšlejí způsoby a hledají možnosti jak výstavbě alespoň částečně zabránit.

Modravské pláně


Jen za poslední čtyři roky už Modrava skoupila pozemky a nemovitosti za zhruba 20 milionů korun. Na nedaleké Kvildě by podle současného územního plánu mohlo vyrůst až 120 domů. Protože investoři neměli zájem s vedením obce komunikovat, pohrozila Kvilda stavební uzávěrou, která by zmrazila jakoukoli výstavbu. Teprve až tato hrozba prý zabrala, potvrdil starosta Václav Vostradovský. Nová pravidla pro regulaci výstavby chystá také Horská Kvilda a další obce v centrální části Šumavy.

autor: lum
Spustit audio