Šumavské obce mají šanci získat peníze na údržbu cest i čistíren odpadních vod

8. září 2017

Ministerstvo životního prostředí dá sto milionů korun na rozvoj a zlepšení kvality života obyvatel na území národních parků. Všechny podporované aktivity ministerstvo zvolilo ve spolupráci se zástupci správ národních parků a dotčených obcí na základě jejich aktuálních potřeb.

Obce mohou díky dotacím například opravit nebo nově vybudovat cesty a chodníky, pořídit nové lavičky, odpadkové koše, informační tabule nebo navigační značení.

Další možností je podle ministra Richarda Brabce výměna veřejného osvětlení, modernizování a dovybavení informačních center, ale například i snížení světelného znečištění, kterým trpí zejména ptactvo.

Žádosti o dotace můžou už od 1. září podávat obce, správy národních parků, ale i svazky obcí, příspěvkové organizace nebo spolky. Podmínkou ovšem je, že musí mít sídlo v obcích, jejichž katastrální území zasahuje do území národního parku.

Ministerstvo žadatelům nabízí také možnost spolufinancovat nákladnější projekty z Operačního programu Životní prostředí. A jak potvrdil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman, evropské dotace se pro ně tak stanou ještě dostupnější.

Termín, do kdy mohou zájemci o dotace žádat, se liší v závislosti na typu projektu. Ministerstvo bude žádosti zaměřené na spolufinancování projektů podpořených z Operačního programu Životního prostředí přijímat až do 21. prosince příštího roku. U ostatních projektů ukončí příjem 31. ledna 2018.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio