Šumavští jeleni a srnci dostanou speciální obojky

7. březen 2005

Deset jelenů ze Šumavy dostane speciální obojky, díky nimž bude možné zjistit, kde právě jsou a co dělají. Odborníci v Národním parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava už takto sledují rysy ostrovidy. Kromě jelenů evropských dostane do května obojky ještě 30 srnců obecných a jeden je připraven i pro losa.

Cílem je zjistit, jak se mění zvyky jelenů a srnců v oblastech, kde žije rys jako jejich přirozený predátor a pomoci vyřešit vztahy v trojúhelníku šelmy-jelenovití-les. Jeleni totiž mají největší vliv na přirozenou obnovu lesa, protože si k potravě vybírají mladé listnaté stromy. Nový rozsáhlý projekt se týká oblasti Modravy, Prášil, Srní a Železné Rudy.

Logo

Vybraná zvířata dostanou obojky se zabudovanými vysílačkami. Vysílačky umožňují sledovat pohyb označených zvířat a podle typu signálu rozpoznávat, zda zrovna běží či odpočívají. Za osm let sledování rysů odborníci například zjistili, že z 15 šelem byly tři prokazatelně zastřeleny. I u dalších je pravděpodobné, že neuhynuly přirozeným způsobem.

Jak uvedl mluvčí parku Radovan Holub rys Bert, který se usadil v okolí Modravy, byl sledován od března 2001 do prosince 2002 a rysice Milka, zastřelená loni v létě, mohla být nalezena jen díky tomu, že měla na krku obojek s rádiovou vysílačkou. Ten po její smrti začal vysílat zvláštní "smrtelný" signál. Bert i Milka patřili k telemetricky sledovaným rysům v rámci výzkumného projektu, který zajišťuje již několik let odborné pracoviště správy NP a CHKOŠ společně s pracovníky Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Holub ještě dodal, že údaje o telemetricky sledovaných zvířatech budou během roku k dispozici na webových stránkách národního parku Šumava.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio