Šumavu už opět brázdí Zelené autobusy

17. červen 2015

Cestující vozí zatím jen o víkendech, na plný denní provoz najedou až v čase letních prázdnin.

Projekt Zelených autobusů letos vstupuje do 20. sezony, že je o něj zájem, dokazují i čísla. Například loni se Zelenými autobusy po Šumavě svezlo přes sto tisíc cestujících. A zájem o autobusy vybavené ekologickými motory se očekává i letos.

Mezi základní patří linky z Kvildy na Špičák, linka z Horské Kvildy na Bučinu, linka Nová Pec - Jelení Vrchy, linka Sušice- Prášily a také linka ze Sušice - přes Kašperské Hory, Srní, Modravu až na Kvildu. V jižní části Šumavy se letos jízdní řády Zelených autobusů sjednotily s příjezdy a odjezdy vlaků. Všechny linky, kromě té na Bučinu, navíc umožňují přepravu kol.

Lidé mohou už teď využít třeba linku z Horské Kvildy do Bučiny nebo páteřní linku ze Špičáku do Kvildy. Víkendové spoje teď v červnu a pak ještě v září jsou plně v režii mikroregionu Šumava Západ a některé linky, jako třeba ze Sušice do Prášil, platí samy obce za přispění kraje. Prázdninové spoje pak objednává a platí Národní park Šumava, přispívá na ně Plzeňský i Jihočeský kraj a také obce.

Svezení Zeleným autobusem stojí stejně jako loni

Jízdné Zelených autobusů letos nezdražovalo, řídí se zvláštními ceníky podle ujeté vzdálenosti. Například cesta ze Špičáku do Kvildy tak stojí 60 korun. Za přepravu jízdního kola v Zelených autobusech zaplatí cestující 30 Kč. Během prázdnin bude navíc platit i tak zvaný NP Ticket, což je celodenní přestupní jízdenka pro Zelené autobusy. Stojí 80 korun a může na ni jet jeden dospělý a jedno dítě do 15 let. NP Ticket koupí cestující mimo jiné v informačních střediscích nebo u řidičů autobusů. Novinkou je, že v jižní části Šumavy platí tento NP ticket dokonce i ve vlacích, i když jen na vybraných šumavských tratích.

Všechny jízdní řády a mapky najdou zájemci například na webu národního parku a také na webu ČSAD Plzeň. Jsou tam také i informace o navazujících spojích do národního parku Bavorský les.

autoři: sch , en
Spustit audio