Sušice hledá budoucího provozovatele své nemocnice

21. červen 2015

Zájem o zařízení projevily hned čtyři společnosti, dvě z nich zastupitelé vybrali do dalšího kola jednání.

Sušická nemocnice přejde do soukromých rukou. Už delší dobu se potýká s nedostatkem zdravotnických pracovníků, především lékařů. Ti odcházejí do důchodu, na vyšší pracoviště nebo do zahraničí a mladí se do nemocnice v malém městě příliš nehrnou. I kvůli tomu začalo město hledat partnera, který by do budoucna provoz nemocnice zajistil. A zájemci se našli.

O provozování Sušické nemocnice projevily zájem čtyři společnosti, tři soukromé a Zdravotnický holding Plzeňského kraje. Své záměry představily zastupitelům, managementu nemocnice i lékařům. Zastupitelstvo rozhodlo, že do užšího kola vyjednávání postoupí společnosti Nemos a Penta.

„Jsou to subjekty, které dané problematice po odborné stránce velmi dobře rozumí. Na zdravotnickém trhu v České republice dokáží dlouhodobě fungovat a nekončí třeba jako ty státní, krajské nemocnice v mnohasetmilionových dluzích," vysvětlil volbu zastupitelů starosta Sušice Petr Mottl.

Společnost, kterou město vybere, si bude nemocnici pronajímat

Sušická nemocnice se ale mohla stát i krajskou. Ucházel se o ni totiž Zdravotnický holding Plzeňského kraje, který přišel s nabídkou, že by se zařízení stalo součástí nemocnice Klatovy. Co se týká majetku, podal Plzeňský kraj dva návrhy. Jedním z nich byla tzv. nulová varianta, což znamená, že by majetek bezplatně přešel pod Plzeňský kraj. Holding ale do užšího kola nepostoupil, jeho nabídka totiž oslovila dva zastupitele z dvaceti. Většina odmítla právě bezplatný převod.

„Město Sušice investovalo do nemocnice od roku 1999 téměř 300 milionů korun. Bezplatný převod pro mě není vůbec přijatelný, protože si myslím, že jako správný hospodář se musím starat o svůj majetek," vysvětlila rozhodnutí zastupitelka Milena Naglmüllerová s tím, že soukromá společnost, kterou město vybere, si bude nemocnici pronajímat.

Důležitým kritériem výběru je zachování stávající péče

Do dalšího kola jednání naopak postoupila společnost, která už provozuje některé nemocnice v Karlovarském kraji. Sušické zařízení hodlá převzít s plnou odpovědností a chce také zachovat rozsah péče, kterou nemocnice poskytuje a dál ji rozvíjet. Záštita zkušené soukromé společnosti vyhovuje i představám vedení samotné nemocnice v Sušici. Podle jejího ředitele Vladimíra Sloupa totiž skončila doba malých solitérních nemocnic, které v případě nouze zůstanou bez pomoci.

„Nejvíc bychom potřebovali nějakou okamžitou pomoc v personalistice, protože lékaři v současné době si nevybírají dovolené s tím, že věří, že se posílí personální stav. Sice to ustojí, ale ani lékař není stroj a potřebuje odpočinek."

S oběma společnostmi teď bude jednat pracovní skupina. Rozhodnout by měla do září a jedním z kritérií je i to, že se zachová alespoň takový rozsah péče, jaký už v nemocnici je.

autoři: sch , en
Spustit audio