Svatojakubská cesta napříč Evropou protne i západ Čech

18. duben 2006

Mezi významné mezinárodní trasy se počítá také Svatojakubská cesta. Vede napříč celou Evropou a spojuje kostely zasvěcené sv. Jakubovi, ale i jiná významná místa duchovního charakteru. Končí v severozápadním Španělsku. Brzy by měla být vyplněna další mezera v její síti. Francká společnost Sv. Jakuba stezku před dvěma lety oživila a vysvětila až k česko-bavorskému přechodu Všeruby na Domažlicku. Na poslední hraniční značení by měl nyní navázat směr přes Plzeňský kraj.

Svatojakubská cesta symbolizuje misijní cestu sv. Jakuba, jednoho z dvanácti Ježíšových apoštolů, takřka před dvěma tisíci lety z Jeruzaléma na Pyrenejský poloostrov. Tento světec, jenž se stal patronem poutníků, byl na příkaz krále Herodesa uvězněn a sťat mečem. Jeho mrtvé tělo bylo údajně po moři dopraveno na území dnešního Španělska a pohřbeno v Santiagu de Compostela. Právě nyní se chystá další větev Svatojakubské cesty vedoucí od česko-německých hranic Všerubským průsmykem přes Kdyni, Klatovy, historicky významný Nepomuk až do Kasejovic. Odtud by měla pokračovat dále na Příbram a do Prahy.

Logo

Celková délka Svatojakubské cesty z hraničního přechodu Všeruby/Eschlkam až do španělského Santiaga činí 2 825 kilometrů, nově připravovaná trasa měří 78 kilometrů. Vzniká v rámci projektu, který je spolufinancován z prostředků Evropské unie a jehož nositelem je město Kdyně ve spolupráci s firmou AgAkcent. Zároveň vydají informační letáky v českém a německém jazyce s podrobným popisem Svatojakubské cesty.

Různých variant prastaré poutní cesty pomalu přibývá, s jejich postupným vyznačování se také čím dál více oživuje církevní turistika. Hojně se pořádají pěší dálkové pochody, organizované především mladými lidmi. Poutníci se vydávají buď jen po části trasy, nebo až k apoštolově hrobu. Někdy značení navazuje na jiné tisícileté stopy. To se stalo také v tomto případě, kdy úsek z Příbrami až do Prahy, splyne se stezkou sv. Vintíře, nejstaršího šumavského světce.

Logo

Orientaci turistů ulehčí značení. Svatojakubská trasa je v celém svém průběhu vedena standardní značkou, kterou je stylizovaná žlutá mušle na modrém podkladě; přičemž srdce Jakubské mušle ukazuje směr. Poutníci, kráčející po Vintířově stezce, se orientují podle černé motyky na žlutém pozadí.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio