Svaz měst a obcí varuje před falešnými fakturami, které chodí hlavně starostům menších obcí

29. duben 2019 11:39

Podle Svazu měst a obcí je takových případů celá řada. Například starostce malé obce Bolkov na Plzeňsku chodí několik týdnů výzvy, aby zaplatila fakturu a k tomu penále za službu, o které ale nic neví.

O peníze obec žádá firma, která uveřejnila v reklamním katalogu informace o vesnici. Třeba kde leží, kolik má obyvatel a podobně. „Neustále nás bombardují e-maily, že budeme platit 100 procentní penále. Oni nám řekli, že to je po telefonické domluvě s bývalým panem starostou, že něco potvrdil. My o tom nic nevíme,“ řekla starostka Bolkova Anna Štýsová. E-maily jsou od firmy Česko katalog s.r.o., pod nimi je podepsaný Karel Pecha. 

„V žádném případě je nikdo nevydírá. U nás kdo řekne, prezentaci má, když řekne, že ji nechce, prezentaci okamžitě rušíme. Nevidím důvod, proč bych se měl s vámi na toto téma bavit. Neznám žádný obecní úřad nebo starostku, která by si ztěžovala nebo něco nechtěla. To by mě zajímalo, co to je? Ať mi paní starostka zavolá, jestli si nás s někým neplete,“ uvedl jednatel společnosti Karel Pecha.

Obec o žádné službě neví

Vzhledem k tomu, že Karel Pecha je pod e-mailem podepsaný, asi se starostka nespletla. „Vždycky mi bylo řečeno, že toto bylo uzavřeno telefonickou dohodou s bývalým panem starostou. Potom mě odkázali na nějakou exekuční agenturu. Tím bych to asi uzavřela. Nemá cenu se s nimi o tom bavit, protože my jsme si nic neobjednali. Zaplaceno rozhodně nedostanou,“ dodala starostka Štýsová.

To doporučuje i šéf legislativní sekce Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal: „Z hlediska správy veřejných prostředků je to nedostačující a doporučuji, aby města a obce za taková sdělení nic nehradila a vyžádala si záznam minimálně v přepsané formě.“

Podle Drahovzala se dostávají pod tlak především starostové malých obcí, kteří jsou zahlceni administrativou a jsou na řadu věcí úplně sami.

autoři: Ľubomír Smatana , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio