Svízelnou situaci může vyřešit WC kompas

6. červen 2017

Mezi nepříjemné okamžiky života patří chvíle, kdy nutně potřebujeme na záchod. A moc si přejeme, aby byl někde za rohem. Pokud toaleta na blízku není, občas se uchylujeme i k nouzovým a ne zrovna důstojným zážitkům v temných zákoutích nebo parcích. To pomůže změnit nová aplikace, která umí vyhledat nejbližší toaletu.

Aplikace se jmenuje WC kompas. Funguje po celé České republice pro chytré telefony a je běžně zdarma dostupná ke stažení. S WC kompasem přišlo sdružení Pacienti IBD. „Jedná se o sdružené pacienty s Ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou, což jsou nespecifické střevní záněty, které nejsou infekční, ale bohužel tito pacienti mají akutní potřebu si odskočit na toaletu. Síť veřejných toalet není úplně velká a mnohdy je to docela problém,“ vysvětlila Lucie Laštíková ze sdružení Pacienti IBD.

Sdružení spustilo internetové stránky wckompas.cz, na nich si může kdokoli najít nejbližší dostupnou toaletu, stačí k tomu jen počítač s internetem. Díky sponzorům se podařilo spustit i mobilní aplikaci. Aplikace v počítači nebo mobilu roztřídí toalety podle různých kritérií a filtrů na placenou, či neplacenou, veřejnou, bezbariérovou nebo přístupnou jen pro nemocné a další. Například jen v Plzni je 77 dostupných toalet, z toho 14 veřejných.

Svízelnou situaci může vyřešit WC kompas

Pomáhá i handicapovaným

Mapa ukazuje i toalety, které otevřou jen handicapovaní držitelé univerzálního euroklíče, a v nabídce jsou také toalety přístupné s tzv. wc-kartou, kterou dostanou od sdružení Pacienti IBD jen nemocní na základě potvrzení o nemoci. Její předložení pomůže držitelům s rychlejším zpřístupněním veřejných i neveřejných toalet, zejména u partnerů, kteří se dobrovolně zavázali kartu akceptovat.

Lucie Laštíková ze sdružení Pacienti IBD předpokládá, že svou toaletu v budoucnu zpřístupní další restaurace, úřady a organizace. „Pokud chtějí otevřít svoji toaletu úplně všem, tak nejjednodušší je přidat ji do wc kompasu. V případě že by se chtěli specializovat na nemocné pacienty, mohou nás kontaktovat přes naše webové stránky,“ popsala Laštíková.

Kromě celorepublikového WC kompasu funguje v Plzni i další síť dostupných WC. Jsou to takzvaná Vlídná WC, kdy restaurace a další podniky v centru města zpřístupňují bezplatně toalety. Obyvatelé i turisté si tak mohou bez jakékoli útraty nebo dalších závazků zadarmo odskočit.

autoři: lum , jik
Spustit audio