Synonyma, homonyma, antonyma

23. září 2010

Tento jazykový koutek je věnován významovým a formálním vztahům mezi slovy. O co se vlastně jedná?

Slovo - samo o sobě - má buď jeden, nebo více významů. Slovo, které má pouze jeden význam, je jednoznačné, kdežto slovo, které má významů víc, je mnohoznačné. Dnes bych se chtěla zaměřit na dva významové vztahy mezi slovy, a to na synonymii a antonymii, a jeden vztah formální, homonymii.

Můžeme začít synonymií.
Synonyma jsou slova, která mají rozdílnou podobu, ale stejný nebo přibližně stejný význam (např. děvče a dívka nebo pěkný a hezký). Díky svému významu vstupují slova do vzájemných vztahů, do synonymních řad, čeledí a polí a tím se určitým způsobem organizuje slovní zásoba. Podle míry podobnosti významu rozlišujeme synonyma absolutní a částečná. Absolutních synonym není mnoho, zatímco částečných je celá řada. Dále se rozlišuje mezi synonymy lexikálními (to jsou jednotky slovní zásoby) a synonymy kontextovými, tzn. synonymy užitými v určité souvislosti.

Zkusme uvést synonyma třeba ke slovesu říct. Co vás napadne? Určitě mluvit, povídat, vyslovit, vyjádřit... Ale také pronést, vyřknout, vyhrknout, vysypat, ozvat se, muknout, ceknout, dít a určitě bychom přišli i na řadu dalších. Slovesa mají pro vytváření synonymních vztahů díky svým vlastnostem nejlepší podmínky. O něco hůře jsou na tom přídavná jména a ještě chudší jsou na synonymické vztahy podstatná jména. Na našich příkladech je také patrné, že synonyma se liší nejen formou, ale i citovým zabarvením, expresivitou nebo příslušností k jednotlivým útvarům a vrstvám národního jazyka.

Přejděme teď k druhému významovému vztahu - k antonymii. Antonyma jsou slova opačného významu. Zatímco při synonymii k sobě řadíme slova významově stejná nebo podobná, antonyma jsou slova významu protikladného. Proto antonymy jsou například dvojice slov začátek - konec, mluvit - mlčet, rychle - pomalu. Vždycky to ale není takhle jednoduché. Může se stát, že narazíme na složitější případ, kdy proti jednomu slovu s obecnějším významem stojí antonyma, která mají význam specializovaný, např. ostrý a tupý nůž, ale ostrý a rozmazaný obraz.
Podle formy dělíme antonyma na pravá (pravda - lež), slovotvorná, to jsou antonyma se stejným slovotvorným základem (podzemí - nadzemí) a poslední skupinu tvoří antonyma záporová (rovný - nerovný).

A dostáváme se k poslednímu vztahu, a tím je homonymie. Co jsou homonyma a jak je poznáme? Ukážeme si to na příkladu. Jana si včera koupila los. Los žije na severu. V první větě slovo los znamená poukázku, na kterou můžeme něco vyhrát, ale ve druhé větě zvíře. Tato slova mají jiný význam, ale shodnou zvukovou podobu. Vztah mezi homonymy je pouze formální a ne významový jako u synonym a antonym. Rozdělujeme je podle různých hledisek. Rozlišujeme homonyma lexikální, slovotvorná a slovnědruhová. Podle rozsahu rozdělujeme homonyma na absolutní, která se shodují ve všech tvarech (to je například travička - žena, která otravuje nebo tráva), a částečná, jejichž tvary se při ohýbání liší (to je již zmiňovaný los, tvary slova los jsou dvojí: los bez losa - u zvířete, ale los bez losu (v loterii).


DOTAZY

Jaký je rozdíl mezi přívlastkem volným a těsným? Podle čeho poznám, že mám přívlastek oddělit čárkou?
Podle Pravidel českého pravopisu je přívlastek volný rozvitý shodný přívlastek stojící za určovaným podstatným jménem, který není pro smysl věty nezbytný. Znamená to, že ho můžeme vypustit a smysl věty se tím nijak neporuší. Naproti tomu přívlastek těsný vypustit nemůžeme, protože by se tím smysl věty změnil. V některých případech je ale možné pojetí obojí, protože záleží pouze na pisateli, zda přívlastek považuje za těsný nebo volný.

Jak se správně skloňuje místní jméno Letiny?
1. Místní jméno Letiny je podstatné jméno pomnožné a je rodu mužského, proto se skloňuje podle vzoru "hrad". Tvar šestého pádu je v Letinech.

Když se řekne...

Kolumbovo vejce
Po objevení Ameriky byl Kryštof Kolumbus pozván na hostinu ke kardinálovi Mendozovi, kde se našel závistivec, který tvrdil, že objevení Ameriky přece nemůže být nic těžkého. Kolumbus ho tedy požádal, aby postavil vejce na špičku. Nikdo z hostů to nesvedl. Kolumbus ale naťukl vajíčko a pak ho postavil. Všichni se shodli na tom, že je to jednoduché. Souhlasil i Kolumbus, jakmile je něco jednou hotové, je to jednoduchost sama.
autor: Martina Kyselová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.