Sýry z Klatov putují do celé Evropy, doménou mlékárny je mozzarella
Klatovská mlékárna letos slaví sté narozeniny. Místo malého družstva Šumava byla na počátku 90. let minulého století v Klatovech jedna z největších a nejmodernějších mlékáren v Evropě. Dnes je jedním vlastníkem francouzská nadnárodní společnost Lactalis.
Mlékárna byla dříve široce zaměřena a vyráběla jogurty, termix i máslo. Poté, co ji v roce 2007 koupila společnost Lactalis, se ale zaměřila čistě na sýry, konkrétně na tvrdý, tavený a především na mozzarellu.Ta se zde začala produkovat v roce 2010 a od té doby se toto středisko stále rozšiřuje, automatizuje a modernizuje. Za rok se mozzarelly vyrobí asi 12 tisíc tun.
Klatovský podnik zpracuje až 115 milionů litrů pasterizovaného mléka ročně a jak prozradil jeho ředitel Pierre Hecquet, stále je zde potenciál pro růst. Sýry se dnes vyvážejí do celé Evropy, v Čechách zůstává zhruba 40 procent. Ke spotřebitelům putují pod značkami President a Galbani.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
NATO prý poprvé pojmenovalo své ‚červené linie‘. V nouzi by mohlo vyslat na Ukrajinu 100 000 vojáků
-
Sinoložka: Čína ekonomicky profituje z války na Ukrajině. Zaplnila prostor po západních firmách
-
8. květen sice znamenal konec války, ale také příchod traumat, která si z ní lidé odnesli, popisuje historik
-
Léky na předpis poštou? ‚Usnadní život‘, míní asociace pacientů. ‚Ohrozí kamenné lékárny‘, oponují lékárníci