Sýry z Klatov putují do celé Evropy, doménou mlékárny je mozzarella

20. září 2023 11:40, aktualizováno

Klatovská mlékárna letos slaví sté narozeniny. Místo malého družstva Šumava byla na počátku 90. let minulého století v Klatovech jedna z největších a nejmodernějších mlékáren v Evropě. Dnes je jedním vlastníkem francouzská nadnárodní společnost Lactalis.

Klatovská mlékárna slaví 100 let

Mlékárna byla dříve široce zaměřena a vyráběla jogurty, termix i máslo. Poté, co ji v roce 2007 koupila společnost Lactalis, se ale zaměřila čistě na sýry, konkrétně na tvrdý, tavený a především na mozzarellu.Ta se zde začala produkovat v roce 2010 a od té doby se toto středisko stále rozšiřuje, automatizuje a modernizuje. Za rok se mozzarelly vyrobí asi 12 tisíc tun.

Klatovská mlékárna slaví 100 let

Klatovský podnik zpracuje až 115 milionů litrů pasterizovaného mléka ročně a jak prozradil jeho ředitel Pierre Hecquet, stále je zde potenciál pro růst. Sýry se dnes vyvážejí do celé Evropy, v Čechách zůstává zhruba 40 procent. Ke spotřebitelům putují pod značkami President a Galbani.

Klatovská mlékárna slaví 100 let
autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio