Sýry z Klatov putují do celé Evropy, doménou mlékárny je mozzarella
Klatovská mlékárna letos slaví sté narozeniny. Místo malého družstva Šumava byla na počátku 90. let minulého století v Klatovech jedna z největších a nejmodernějších mlékáren v Evropě. Dnes je jedním vlastníkem francouzská nadnárodní společnost Lactalis.
Mlékárna byla dříve široce zaměřena a vyráběla jogurty, termix i máslo. Poté, co ji v roce 2007 koupila společnost Lactalis, se ale zaměřila čistě na sýry, konkrétně na tvrdý, tavený a především na mozzarellu.Ta se zde začala produkovat v roce 2010 a od té doby se toto středisko stále rozšiřuje, automatizuje a modernizuje. Za rok se mozzarelly vyrobí asi 12 tisíc tun.
Klatovský podnik zpracuje až 115 milionů litrů pasterizovaného mléka ročně a jak prozradil jeho ředitel Pierre Hecquet, stále je zde potenciál pro růst. Sýry se dnes vyvážejí do celé Evropy, v Čechách zůstává zhruba 40 procent. Ke spotřebitelům putují pod značkami President a Galbani.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Komunikace o výsluhách byla nešťastná. Rezignace Kubka není na stole, říká šéf Mladých lékařů
-
Nevymlouváme se. Zdražují obaly, voda, energie o stovky procent, hájí šéfka potravinářů růst cen
-
Válku nerozhodnou technologie, ale množství lidí i zbraní. V tom má výhodu Rusko, říká generál Mičánek
-
Návrh Hlavního nádraží bourá historickou budovu, míní architekt. Je nejvhodnější, nesouhlasí kolega