Tajemný buližník i krásné výhledy. To je Mariina skála

12. květen 2023

Mariina skála, nebo též vyhlídka, je romanticky a tak trochu tajemně působící místo nedaleko Milínova na jižním Plzeňsku. V okolí naleznete krom jiného třeba zříceninu hradu Lopata, případně zámek Kozel.

„Tato vyhlídka zde vznikla někdy kolem roku 1838 nebo před ním. Dřevěný altán na skále vybudoval hrabě Kristián Vincenc Valdštejn, kterému patřilo polesí v okolí zámku Kozel,“ sdělil na úvod pracovník Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

Z altánu na skále se turistům po zdolání několika schůdků naskytnou krásné výhledy, a to jak na vrcholky nespočtu stromů, tak třeba i na hrad Radyni. Altánek je však replikou: „Ten původní v 50. letech 20. století spadl při vichřici. Od té doby byla skála holá, a až před několika lety vyhotovily Lesy České republiky tuto zdařilou repliku. Dá se říci, že jsme tady v srdci přírody, a přitom na dostřel od civilizace,“ dodal muzejník, který pokračoval popisem samotné skály:

„Skála je z buližníku. To je takový hezký český název pro kámen, kterému se jinak mezinárodně srozumitelně říká lydit. Jde o všedně vypadající šedivý, šedobílý, někdy až do červena zbarvený kámen, laik by řekl šutr. Nám geologům dlouhá léta, spíše tedy staletí, zamotával hlavy. Je to prastarý kámen a vůbec jedna z nejstarších věcí, s nimiž se můžeme na povrchu českého masivu setkat. Buližník pochází z doby, která je od nás vzdálená více než 650 milionů let. Dlouhá léta jsme neznali způsob jeho vzniku, ale dnes už to spolehlivě víme. Buližník vznikl z horkých gelů kyseliny křemičité na mořském dně.“

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio