Také příbuzní duševně nemocných lidí se potřebují scházet a sdílet si své zážitky a zkušenosti

14. únor 2022 15:07, aktualizováno

Nezisková organizace Ledovec nabízí pomoc lidem, kteří řeší duševní onemocnění svých blízkých. Informace o tomto problému i možnost setkat se s lidmi, kteří zažívají podobné situace, poskytuje svépomocná rodičovská skupina. Ta v letošním roce právě zahajuje svou činnost.

Myšlenka na vznik rodičovské skupiny vznikla před několika lety. "Říkali jsme si při práci s klienty s duševním onemocněním, že nám chybí podpora jejich rodinných příslušníků. Nabídli jsme jim tedy prostory, kde by mohli sdílet svá trápení, jež zažívají se svými rodinnými příslušníky, kteří jsou nemocní,“ uvedla zdravotní sestra v Centru duševního zdraví Ledovec Jana Eismanová.

Jedná se o svépomocnou skupinu, kde se scházejí rodiče a další rodinní příslušníci duševně nemocných klientů centra Ledovec. „V systému se léčí klient s duševní chorobou, ale jeho rodina zůstává tak trochu stranou. Proto jsme pro ně chtěli vytvořit prostor pro sdílení zážitků a pocitů například z toho, když se poprvé dozvěděli diagnózu. Občas na tyto schůzky zveme také odborníky,“ popsala Jana Eismanová.

Rodičovská skupina se setkává jednou měsíčně. „Je to každé první pondělí v měsíci od 17:00 do 18:30, aby se ho mohli účastnit i lidé po práci. Schází se v budově v ulici Boženy Němcové 30. Noví zájemci najdou informace i kontakty na stránkách www.ledovec.cz případně na facebookových stránkách, anebo je možné na skupinu rovnou dorazit osobně,“ doplnila Jana Eismanová z Centra duševního zdraví Ledovec.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio