Tchajvanská firma začala vyrábě televizory na Borských polích

Sériovou výrobu televizorů s obrazovkami z tekutých krystalů (LCD) zahájila v Plzni tchajwanská firma Tatung. Firma má nyní stovku lidí, kteří příští týden začnou ještě montovat počítače. Do konce roku, kdy zahájí také výrobu plazmových televizorů, chce mít firma 450 lidí a v příštím roce až 1200 lidí. Většina výrobků bude určena na vývoz do zemí Evropské unie.

Tatung vyrábí v Plzni v dlouhodobě pronajaté hale, o výrobní ploše 16.000 metrů čtverečních, kterou postavila humpolecká firma CTP construction. Záměrem firmy, jejž zatím její ústředí neschválilo, je ještě stavba druhé haly v Plzni.

Podle slov personálního šéfa Tatung Czech Vladimíra Kuleho, Tatung se původně zajímal o území v Ejpovicích u Plzně u sjezdu z dálnice D5. Borská pole jsou pro něj ale nakonec výhodnější kvůli řadě firem, které tu působí, kvalifikovanější pracovní síle i blízkosti dálnice a hranic s Německem. Firma trvale přijímá zejména operátory výrobních linek, u nichž požaduje vyučení, manuální zručnost, ale nezáleží na pohlaví ani na věku.

Televizor

Josef Lébl z CzechInvestu už dříve uvedl, že zájem Tchajwanců sílí po vstupu Česka do EU. Chtějí se dostat blíže do Evropy a snížit výrobní náklady závodů, které mají v západní Evropě. Podle něj jsou Tchajwanci největšími dodavateli součástí počítačů, které prodávají většině rozhodujících výrobců. Z Plzně je bude odebírat například firma Hewlett-Packard.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio