Techmania se ocitla na rozcestí. Propustila 30 lidí

Jen od čtvrtka do neděle je od září v provozu plzeňská Techmania. Ve zbylé dny otevírá pouze pro objednané skupiny. V posledních letech propustila také desítky zaměstnanců a externistů a další avizují, že odejdou. 

Vedení centra vědy a techniky založené Škodou a Západočeskou univerzitou před několika dny oznámilo, že Techmania nemá vyřešené budoucí financování a stojí na rozcestí. Pokud nezíská požadované miliony korun na provoz a investice, bude prý buď dál pomalu umírat nebo skončí.

02823105.jpeg

„Nedošlo k dohodě mezi našimi zakladateli a partnery nad naším financováním,“ popsal ředitel Techmanie Vlastimil Volák. Město Plzeň, stejně jako Plzeňský kraj začaly před 10 lety posílat Techmanii každý po pěti milionech korun ročně, v dalších letech pak na základě dohody oba partneři svou podporu zvýšily na deset milionů. Od loňska město přispívá Techmanii místo deseti, třemi miliony. Plzeňský kraj naopak podporu zvýšil z 10 na 14 milionů, smlouva ale letos končí.

„Dva roky žijeme v takovém provizorním stavu, do toho samozřejmě spadla pandemie. Potřebujeme dodatečně okolo dvaceti pěti milionů na provoz a deset milionů na investice. K těmto částkám jsme schopni si stejnou sumu vydělat sami. Museli jsme propustit 30 lidí, a pokud bychom museli propouštět další, můžeme to rovnou zavřít,“ uvedl Vlastimil Volák.

Situace dolehla i na pracovníky Techmanie

I když Techmania už žádné propouštění nechystá, někteří zaměstnanci se rozhodli odejít sami. „K září odcházíme skoro se všemi kolegy planetária, relativně dobrovolně, protože nám vedení neumožňuje dělat program, kvůli kterému tu vlastně jsme. Odcházím s pocitem lítosti a škody, protože jsme dali spoustu energie do vytváření programu pro školy a pro veřejnost a to velké know-how nebylo komu předat,“ popsal Lukáš Houška.

„Ve chvíli kdy nemáme dodatečnou podporu, musíme samozřejmě omezovat naši činnost. Teď jde o to, jak se naši partneři a zakladatelé dohodnou,“ dodal k omezenému provozu Techmanie její ředitel Vlastimil Volák.

Postoj zakladatelů popsal předseda správní rady Techmanie Luděk Hynčík ze Západočeské univerzity: „My jako zakladatelé, Západočeská univerzita v Plzni a Škoda Investment, se snažíme, aby bylo zajištěno požadované financování na další období.“

Plzeňský kraj bude Techmanii dál podporovat

Na pondělním jednání se na tom shodla krajská rada. „Smlouvu určitě prodloužíme. Jakou částku bychom Techmanii dávali, o tom rozhodneme v přípravě rozpočtu na rok 2022. Nedovedu si představit, že bychom Techmanii zavřeli. Pojďme hovořit i s městem, aby zvážilo svůj příspěvek,“ okomentovala jednání krajské rady hejtmanka Ilona Mauritzová z ODS. Další jednání o budoucnosti Techmanie má být do konce září.

Mluvčí plzeňského magistrátu Adriana Jarošová vysvětlila, proč město od loňska podporu Techmanie snížilo z 10 na 3 miliony. „Město Plzeň dříve alokovanou částku deset milionů korun, kromě tří milionů pro Techmanii, využívá pro vybudování technologických center ve svých základních školách. Další smluvní podpora bude řešena novou smlouvou až v roce 2023.“

Předseda správní rady Techmanie Luděk Hynčík se domnívá, že vše je na dobré cestě a centrum by od příštího roku mohlo dojít k významnému restartu. Jak on, tak hejtmanka Ilona Mauritzová si umí představit i model, kdy by Techmanii provozoval Plzeňský kraj.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio