Tento týden patří mimo jiné maturitním didaktickým testům z češtiny, matematiky i angličtiny

3. květen 2023 17:05, aktualizováno

Studenti středních škol píší v těchto dnech maturitní didaktické testy. Jak to při této části maturitní zkoušky vypadalo třeba na klatovském gymnáziu?

Téměř čtyři tisíce studentů v Plzeňském kraji se letos chystají k maturitám. Ty začaly v prvním květnovém týdnu didaktickými testy, které organizuje příspěvková organizace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Cermat.

První den patřil testům z matematiky a angličtiny. Na klatovském gymnáziu je psala více než stovka studentů, z toho padesát zvolilo právě matematiku. „Testy přijdou v zamplombované bedně, kterou pošle Cermat. Zadavatelé v jednotlivých třídách pak v den konání zkoušky rozpečetí obálky, jež dostanou v ředitelně, pak před studenty rozbalí celý balíček a každý dostane příslušnou dokumentaci,“ popisuje ředitel školy Václav Vogeltanz.

Při vykonávání samotné zkoušky musí studenti sedět po jednom v lavici za sebou. Co se týče konkrétně matematiky, smí mít vlastní tabulky, rýsovací a psací potřeby a kalkulačky bez grafického režimu. Naopak je zakázáno mít u sebe mobilní telefon nebo chytré hodinky.

Na bezchybný chod testů dohlíží v Klatovech školní maturitní komisařka Radka Šustrová. „Jsem nezávislou osobou z jiné školy, mým úkolem je vydat dokumentaci, kerou zadavatelé předávají žákům ve třídách. V průběhu testů pak musím projít učebny a zkontrolovat, zda je všechno v pořádku, a jsem v kontaktu se zadavateli. Na konci zkoušky dokumentaci zase převezmu a digitalizuji ji na Cermat do Prahy.“

Po matematice a angličtině následuje další den test z češtiny, končí se pak volitelnými testy z dalších jazyků, případně nepovinným těžším matematickým testem. Jestli studenti uspěli, nebo ne, se dozví před ústními maturitami. Výsledky zkoušek dodá Cermat všem školám do 15. května.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio