Tipy na víkend a sváteční dny v Plzeňském kraji: Betlémské světlo, živý Betlém, slavnostní koncerty a bohoslužby

Tento víkend a nadcházející vánoční dny jsou především ve znamení slavnostních koncertů a mší. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Nepomucké Vánoce

Rozdávání Betlémského světla

23. prosince proběhne v katedrále sv. Bartoloměje v 8 hodin Mše svatá s přivítáním Betlémského světla. Skauti ho zde budou rozdávat od 14 do 18 hodin. Dále si pro betlémské světlo budete moci přijít 24. prosince od 9 do 17 hodin do katedrály, od 9 do 15 hodin do kostela na Chodském náměstí, od 10 do 13 hodin do kostelíku U Ježíška a od 13 do 16 hodin k františkánům. Kompletní přehled naleznete zde.

Upozornění: S ohledem na státní smutek mohou pořadatelé některé akce měnit, odložit nebo úplně zrušit.

Štědrý den v zoo

Plzeňská zologická zahrada je otevřena 365 dnů v roce, tedy i na Štědrý den. Ten v zahradě přinese příchozím dopolední chytání zlaté rybky, vánoční naučnou stezku o další dárky pod stromeček a zvířátkům jesličky plné návštěvnických pamlsků.

Staroplzenecký Živý Betlém

Živý Betlém se hraje ve Starém Plzenci od roku 1992. Od té doby odehrál soubor už více než sto vystoupení. U katedrály sv. Bartoloměje můžete příběh o narození Ježíška vidět 24. prosince od 11 hodin. Druhé představení se odehraje od 14 hodin ve Starém Plzenci na náměstí u kostela svatého Jana Křtitele.

Vánoční bohoslužby v katedrále sv. Bartoloměje

V sobotu 23. prosince od 8 hodin proběhne v katedrále mše svatá s přivítáním Betlémského světla. O půlnoci na Štědrý den můžete přijít do katedrály prožít bohoslužbu slova jako vyvrcholení vánočních svátků. Na Boží hod vánoční 25. prosince od 10 hodin jste zváni na Slavnost Narození Páně, slavnostní mši svatou a ve stejný den od 16 hodin proběhnou slavnostní nešpory s hudebním doprovodem. Všechny vánoční bohoslužby v plzeňské katedrále bude sloužit plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub.

Kečup – Vánoční bigbít

Hned den po Štědrém večeru 25. prosince vystoupí v plzeňské Šeříkovce populární skupina Kečup. Začátek koncertu je ve 20 hodin.

Vánoce v klášteře Kladruby

Na Štědrý den odpoledne si sem můžete přijít pro Betlémské světlo a na druhý svátek vánoční se v 11 hodin uskuteční vánoční mše svatá, kterou bude celebrovat páter Miroslav Martiš. Týž den, tedy 26. prosince v poledne, bude na nádvoří kláštera k vidění oživený mechanický betlém.

Česká mše vánoční ve Velkém divadle

Operní tradice nebude porušena ani letos. Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Opera DJKT ji každoročně uvádí ve scénické podobě spolu s dalšími dobovými skladbami. Program první části večera bude tentokrát tvořen jednou zahraniční skladbou, Pastorelou Rozmilý slavíčku, Sonatou Natalis P. J. Vejvanovského a zakončen Vánočním interludiem. Na druhý svátek vánoční 26. prosince jsou na programu dvě reprízy - v 15 a 18 hodin.

Quo Vadis

Vánoční koncert křesťanské skupiny Quo Vadis rozezní prostory starobylého kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici na druhý svátek vánoční 26. prosince od 16 hodin. Devítičlenná kapela hraje ve složení kytary, housle, viola, příčná flétna, baskytara, perkuse, bicí a zpěv. Dobrovolné vstupné je určeno na Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Charita ČR.

Slavnostní vánoční koncert

Vydejte se na druhý svátek vánoční 26. prosince na slavnostní vánoční koncert do katedrály sv. Bartoloměje. Účinkovat bude letos soubor Armonia a na programu je Česká mše vánoční J. J. Ryby. Začátek je v 16 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio