Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Den NP Šumava, vítání prázdnin v zoo nebo mistrovství ČR v požárním sportu

Tento víkend se můžete oslavit na Rokytě kulaté narozeniny NP Šumava, zajít s dětmi do Zoo Plzeň anebo na zámek Kozel na divadlo. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

V Městském muzeu a galerii v Nepomuku na jižním Plzeňsku je nainstalována výstava nazvaná "Báječná autíčka - výstava modelů nákladních automobilů nejrůznějších typů, vyráběných v Československu v 60. - 90. letech 20. století."

Den Národního parku Šumava na Rokytě

Zavítejte na největší letošní akci Správy NP Šumava, která se uskuteční v sobotu 1. července u informačního střediska Rokyta u Srní. Můžete se těšit na řemeslné dílny, hry a soutěže. Díky letošnímu kulatému výročí vzniku CHKO se na Dni Národního parku Šumava budou prezentovat i ostatní parky v Česku včetně krkonošského, který letos také slaví šedesátiny. Vyvrcholením bude koncert Lenky Dusilové, jež je zároveň autorkou hudby nového dokumentu nazvaného Voda ztracená, voda vrácená, který bude mít letos premiéru. Program poběží od 10 do 16 hodin. Český rozhlas Plzeň bude z Rokyty živě vysílat a to od 14 hodin. Hosty budou Pavel Hubený, ředitel NP Šumava a Franc Leibl, ředitel NP Bavorský les, Václav Sklenář, spolek Karla Klostermanna, zpěvačka Lenka Dusilová a další. Moderovat budou Stanislav Jurík a Eva Kadlčáková.

Hurá na prázdniny

Pro dětské návštěníky je v sobotu 1. července od 10 do 17 hodin připraven v centrální části areálu u Tropického pavilonu poněkud netradiční soutěžní program. Pod názvem Hurá na prázdniny si zájemci vyzkoušejí jak jsou připraveni na prázdninový pobyt v přírodě, na táborech, daleko od rodičů… Odměnami za splněné úkoly, někdy velmi netradiční, budou rovněž letos sladké studené dobroty. Oblíbená naučná stezka nabídne v duchu zvolené tématiky malou ochutnávku z prázdninového kotlíku. 

Mistrovství ČR dorostu v požárním sportu

Mistrovství ČR dorostu v požárním sportu

Vrcholná soutěž dorostenek a dorostenců v požárním sportu proběhne na Městském stadionu Střelnice v Domažlicích od soboty 1. 7. do pondělí 3. 7. 2023. Soutěže se účastní 15 družstev dorostenců a 15 družstev dorostenek, 42 dorostenců a 42 dorostenek v kategorii jednotlivců.

Mistrovství pořádá Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Okresní sdružení hasičů Domažlice a Okresní odborná rada mládeže Domažlice. Spolupořadatelem je město Domažlice.

Archeologické léto 2023

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici ve spolupráci s Archeologickými ústavy připravilo Archeologické léto. Procházka do Přírodní rezervace Krašov se koná v neděli 2. července od 13 hodin. Místo srazu a parkování je u hospodářského dvora Rohy. Trasa kopíruje průběh hlavní hradní cesty s odbočkami na lesní cesty a cestičky, doporučujeme vhodnou turistickou obuv, délka trasy je cca 8 km. Vycházka je vhodná i pro kočárky a méně zdatné jedince, za předpokladu, že vynechají odbočky po lesních cestách. Hrad Krašov je v plánu na závěr. Archeologická procházka je bezplatná (kromě vstupu na hrad), nutná je rezervace na stránkách Archeologického ústavu.

Koncert spirituálů

Koncert skupiny Elias se uskuteční v neděli 2. července od 16 hodin v kostele sv. Jana Křtitele ve Svojšicích. Zazní především americké spirituály a další písně ve vícehlasých úpravách, a to jak v úpravě bez nástrojů, tak tak i v doprovodu kytar, baskytary či mandolíny. 

Bílá paní na vdávání

Mladý vévoda žije po smrti rodičů sám na svém zámku. Společnost mu kromě věrného sluhy dělá i bílá paní Eliška, která je k jeho sídlu připoutána dávnou kletbou. Vévodu ček předem domluvená svatba s baronkou Kunhutou, která má k hodné a milující manželce opravdu daleko. Co jí ale nechybí je povýšenost, panovačnost a žárlivost, proto se rozhodne vyhnat Elišku ze zámku pryč. Povolá si k tomu „profesionální“ lovce duchů, kterými jsou dřevorubec, neúspěšný šašek a mnich, který má mnohem blíže k vínu, než k modlitbám. Spustí se tím kolotoč neuvěřitelných situací. Hrají: Filip Blažek, Martin Zounar, Daniela Šinkorová a další. Komedii uvidíte v neděli 2. července od 20:30 na zámku Kozel.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související