Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Festivaly Divadlo nebo Slunce ve skle, Dny evropského kulturního dědictví

Tento víkend vás zveme na Mezinárodní festival divadlo, na festival malých pivovarů Slunce ve skle nebo na Vinnou stezku na Bolevák. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Sledujte ve vlastním zájmu aktuální informace od pořadatelů vybraných akcí. Vzhledem k předpovědi počasí je možné, že některé akce budou zrušeny nebo omezeny.

Mezinárodní festival Divadlo

Festival potrvá v Plzni do 19. září. Představení jsou k vidění v několika divadlech v Plzni, doprovodné akce probíhají také v prostoru U Branky a v Borském parku a vstup je na ně zdarma. Vystoupí přes čtyřicet divadelních souborů. Na své si přijdou milovníci klasické činohry, hudebního, tanečního, loutkového i pouličního divadla, připravena jsou také experimentální vystoupení. V sobotu můžete U Branky vidět od 16 hodin ukázku z baletní inscenace Malý princ. Kompletní program najdete zde.

Festival minipivovarů Slunce ve skle

17. ročník pivních slavností proběhne ve dnech 12. – 14. září v pivovaru Purkmistr v Plzni-Černicích. Pro dopravu na místo konání z centra města doporučujeme využít MHD – tramvaj č. 1 (směr Slovany – nám. Milady Horákové) a na konečné přestup na trolejbus č. 13 (výstup stanice Černice, Náves). V pátek 13. září jsou připraveny koncerty skupin  Rambanbám a X-Cover. V sobotu 14. září zahrají Tres Acordes, HIBAJ a Electric Therapy.

Burčákfest Zbiroh

Zbiroh zve na první zbirožský Burčákfest, který se uskuteční v pátek 13. září od 17 hodin. Čeká na vás pestrý program, jehož vrcholem bude vystoupení skupiny LUCIE REVIVAL. Těšit se ale můžete také na soutěže spojené s vínem a o víně. Chybět nebude ani dobré jídlo, pivo a samozřejmě ani kvalitní burčák. Akce se kvůli počasí přesunula do Kulturního domu v Plískově.

Noc se Smetanou

Z důvodu nepříznivého počasí přesunuto z nádvoří do návštěvnického centra.

Koncert se koná v pátek 13. září od 19 hodin a jeho motivem je rozhovor Bedřicha Smetany a Josefa Grolla, slavného sládka povolaného do Plzně pro vytvoření slavného ležáku. Během dobové show zazní nejslavnější Smetanovy skladby – symfonická i operní tvorba. Vystoupí zpěváci Jana Sibera (soprán), Jan Moravec (tenor) a Josef Benci (bas). V roli Bedřicha Smetany se představí Marek Mikulášek, Martin Pášma ztvární postavu sládka Grolla. Scénu oživí členové baletu DJKT, Plzeňskou filharmonii řídí šéfdirigent Chuhei Iwasaki. Vstup je zdarma.

Vinná stezka u Boleváku

Letošní podzimní Vinná stezka vede kolem Velkého Boleveckého rybníka v Plzni v sobotu 14. září od 10 do 18 hodin. Nabídka jídel se zaměří na zabíjačkové speciality a připraveno bude cca 15 vinařů. Můžete se těšit i na prodej burčáku. Vystoupí ABBA STAR a The Saints. 

Víkend v zoo

Na statku Lüftnerce v plzeňské zoo ožijí v sobotu a v neděli 14. a 15. září stará řemesla. Nebude chybět dětská řemeslnická univerzita s tvůrčími dílnami. Novinkou letošního ročníku bude obnovená Vinická pouť, čemuž bude odpovídat též atmosféra na statku a jídelníček místní hospody.

Dny evropského kulturního dědictví

Západočeské muzeum v Plzni se zapojuje do celoevropské akce v sobotu 14. září se sedmi památkovými objekty: Západočeské muzeum v Plzni – hlavní budova, Muzeum církevního umění plzeňské diecéze – františkánský klášter, Muzeum loutek v Plzni – Městský dům č.p. 23 a také dvě památky, nedávno otevřené po náročné obnově, v nichž sídlí Národopisné muzeum Plzeňska – Městské domy Gerlachovský a Chotěšovský. V Rokycanech je to pak kulturní památka Městský dům, v níž sídlí Muzeum Dr. Bohuslava Horáka a v Dobřívě národní kulturní památka Vodní hamr Dobřív. Uvedené objekty můžete navštívit v tento den za poloviční vstupné.

XIII. psí den Borský park

Přeloženo na 13. října 2024.

Zelenohorské vinobraní Nepomuk

Jubilejní desátý ročník oblíbené hudebně-gastronomické akce v malebném areálu barokní Zelenohorské pošty v Nepomuku proběhne v sobotu 14. září od 14 hodin. Letos na vás opět čekají vína z malých vinařství z Moravy, Francie, Itálie či Jižní Afriky a také originální streetfoodové menu inspirované Středomořskou kuchyní. Hudební program nabídne pestrý mix hudebních stylů ve čtveřici živých vystoupení. Nebude chybět folk, gypsy jazz, blues, alternativní rock ani reggae.

14:00   BJB – písničky
16:30   Džangobells – gypsy jazz
19:00   Crimson Town Players – blues rock
21:00   The Blbs – alternative rock
22:00   Nepal sound systém – punk / reggae / dnb (afterparty)

Radoušovy hry Hrad Radyně

Zrušeno!

Den otevřených dveří v Mariánské Týnici

Den otevřených dveří

V neděli 15. září mezi 10. a 17. hodinou budete moci nahlédnout do interiéru venkovského domu, do slévárny litiny, řemeslnických dílen, kuchyně ze 30. – 40. let 20. století nebo dobového hostince. Volně přístupný bude také východní ambit s výstavou 100 let obnovy Mariánské Týnice 1920—2020. Památkový okruh s poutním chrámem Zvěstování P. Marii a západním ambitem bude zpřístupněn formou komentovaných prohlídek, na které je nutné se předem zaregistrovat. K dispozici bude také fotokoutek, videokoutek 360°, virtuální realita, výroba odznáčků, malování na obličej a další. Během dne se představí žáci ZUŠ v Kralovicích a Třemošné. Nejen děti se mohou těšit na scénické čtení LiStOVáNí, které nabídne knihu Ivy Procházkové Myši patří do nebe. Vstup je zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio