Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Pilsner Fest, Slavnosti jablek na Krasíkově, otevřená vrata v Muzeu dopravy

Tento víkend je ve znamení dvoudenního Pilsner Festu. Vyrazit můžete na jablečné hody na Krasíkov nebo za vínem do Přeštic. Milovníci techniky si jistě nenechají ujít Víkend otevřených vrat v Muzeu dopravy ve Strašicích. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Z Plzně kolem světa s Adolfem Loosem

Výstavu Loos a Plzeň, která vznikla v roce 2020 u příležitosti 150. výročí narození významného architekta Adolfa Loose, viděli už lidé v New Yorku, Paříži, Tel Avivu nebo Tokiu. Nyní se výstava pod novým názvem vrací do Plzně, a to v roce, kdy si připomínáme 90 let od úmrtí Adolfa Loose. V mázhausu plzeňské radnice si výstavu můžete prohlédnout do 20. října, a to každý den od 8 do 18 hodin.

Pilsner Fest 2023

V pátek a v sobotu 6. a 7. října proběhne tradiční Pilsner Fest. V pátek vystoupí, Vypsaná fiXa, Queens of Bohemia nebo Polemic. V sobotu se můžete těšit na J.A.R., Tata Bojs nebo Mig 21. Podrobný program najdete zde.

Noc vědců

V kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech můžete v pátek 6. října mezi 18. a 22. hodinou odhalit tajemství manského domu hradu Křivoklát, projít se tajemným bludištěm, nechat umělou inteligenci, aby poznala vaši tajnou pózu, anebo vyzkoušet „light verzi“ Enigmy – šifrovacího stroje, který se používal za 2. světové války. Vstup je zdarma. Další informace si přečtete na www.nocvedcu.cz.

Slavnosti jablek

Letošní 21. ročník proběhne v sobotu 7. října opět na vrchu Krasíkově, ovšem v jiné podobě než v posledních letech. Jarmark i celý program bude probíhat pouze na samotném vrchu. Kulturní program nabídne několik menších vystoupení pod širým nebem , přijedou písničkáři, buskeři a pouliční divadlo. V kapli Máří Magdalény začne ve 13:30 hlavní koncert - vystoupí Jan Hrubý Trio. Vstupné na něj bude 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti do 15 let. Chybět nebudou jablečné pochoutky a moštování. Program poběží od 10 do 18 hodin.

Přeštický festival vína

Do Přeštic na Masarykovo náměstí se v sobotu 7. října sjedou vinaři z malebných vinařských oblastí Čech a Moravy. Představí zde to nejlepší ze své aktuální produkce. Vystoupí Cimbálová muzika Kyjovsko, kapela A.S. Band a Claymore. Chybět nebude ani food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů vhodných k vínu.

Zvířecí sobota

Zvířecí sobota

Sobotní program v Zoologické a botanické zahradě města Plzně je oslavou Mezinárodního dne ochrany zvířat. Soutěžní odpoledne (13 – 17 hodin) pro celé rodiny vyvrcholí ve 14:30 srazem plyšových zvířátek. Všichni návštěvníci přijďte proto s plyšáky!

Víkend otevřených vrat

Muzeum dopravy ve Strašicích otevírá letos naposledy své brány na celý víkend. V muzeu uvidíte více než 30 vozidel od tramvají přes trolejbusy a autobusy až po historické automobily. Chystají se také jízdy historických autobusů na nostalgických linkách č.1 (po obci Strašice) a č.5 (na Tři Trubky) a též vyhlídková jízda autobusem ŠKODA 706RTO-LUX po oba dva dny ve 12:30. Jízda se uskuteční pouze za počasí bez deště, při počtu minimálně 10 cestujících za jízdné 120 Kč. Po oba dva dny 7. a 8. října bude otevřeno od 10 do 17 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související