Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Plzeňský masopust nebo Čokoládový festival

Tento víkend si můžete na mnoha místech užít masopustní veselí a milovníci čokolády si jistě nenechají ujít čokoládový festival. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Postřekovský masopust

Masopust v Postřekově

Od pátku 9. února do úterý 13. února se uskuteční tradiční velký masopust v Postřekově. Pokud jste ho ještě nikdy nezažili, je možná ten pravý čas na něj vyrazit. Jde totiž o široko daleko nejvyhlášenější masopustní hody. Program nabízí večery s muzikou, krojovaný průvod, kytičkovou zábavu, maškarní či babský bál. Vyvrcholí v úterý 13. února v 16 hodin masopustním průvodem a následným truchlením v hospodě U Nádraží.

Do centra masopustního veselí v Postřekově zavítá s pořadem Žijeme tu s vámi speciál i Český rozhlas Plzeň. Jak se v Postřekově daří udržovat svérázné masopustní tradice? Co všechno nesmí na pravém postřekovském masopustu chybět? Zajímá masopust i současnou mladou generaci? Odpovídat budou: Petr Andrle, starosta Postřekova, Petr Buršík, Národopisný soubor Postřekov, Václav Kreuz, předseda Sokola Postřekov, Aleš Kuželka, "soudce" postřekovského masopustu, Josef Kuneš, dudák a externí redaktor Českého rozhlasu. Z masopustu v Postřekově vysíláme v neděli 11. února od 15:30.

Čokoládový festival

V pátek 9. února od 14 do 18, v sobotu 10. února od 10 do 18 a v neděli od 10 do 17 hodin můžete v Obchodním centru Olympia Plzeň navštívit tradiční Čokoládový festival. Kromě stánkového prodeje na vás čekají i čokoládové workshopy a dětský koutek. Vstup je zdarma a více informací najdete na www.cokoladovy-festival.cz.

Plzeňský masopust

Plzeňský masopust vyrazí v sobotu 10. února v 16 hodin od Branky v Kopeckého sadech před plzeňskou radnici, kde podle tradice požádá primátora o symbolický klíč od města Plzně. Dále bude pokračovat Zbrojnickou ulicí přes Šafaříkovy sady okolo Západočeského muzea dál podél Radbuzy ke Kožíškově lávce u mostu Milénia, kde skoncuje s Bakchusem. A pak už je to jen kousek do areálu DEPO2015, kde bude zábava pokračovat až do 18 hodin. Vystoupí Plzeňský lidový soubor Mladina, Dětský folklorní soubor Mladinka, skupina historického šermu Lorika se svými maškarami na chůdách, hrát bude také dechovka plzeňské Konzervatoře - 12° Plzeň.

Masopustní zabijačka

Masopustní zabijačka se uskuteční v sobotu 10. února v Habrmannově parku v Plzni na Doubravce. Program začíná od 9 hodin malováním na obličej u přístřešku v parku Potoční. Sraz maškar je naplánován na 10. hodinu. Průvod se poté vydá do ulic a za doprovodu folklorního souboru Jiskra 58 dojde až do Habrmannova parku. Tam už na všechny budou čekat zabijačkové speciality a kulturní program. Zabijačkové hody a doprovodný kulturní program bude probíhat až do 17 hodin.

Masopust U Matoušů

Masopust U Matoušů

Masopustní průvod projde 10. února plzeňskou Boleveckou náves. Návštěvníci si pochutnají na zabijačkových dobrotách a čeká na ně také hudební vystoupení. Akce se uskuteční od 10 do 16 hodin. Vše vypukne v 10 hodin na statku U Matoušů, kam si průvod přijde pro svolení k masopustnímu reji. Po udělení souhlasu se masky začnou veselit a poté v doprovodu folklórních souborů Jiskra 58 a Plzeňský MLS vyrazí k jednotlivým stavením na Bolevecké návsi.

Výstava Marie Uchytilové

Přesně před sto lety se v Kralovicích na severním Plzeňsku narodila akademická sochařka a medailérka Marie Uchytilová. Za svůj život vytvořila velké množství různých plastik, portrétů a medailí. Její jednokorunová mince ženy sázející lipovou ratolest byla nejdéle obíhajícím platidlem v naší zemi. Nejvíc ale Marii Uchytilovou proslavil pomník lidickým dětem, který tvoří 82 soch v nadživotní velikosti odlitých v bronzu. U příležitosti nedožitých stých narozenin po sochařce letos pojmenovali základní školu v Kralovicích. A v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici začala výstava věnovaná její tvorbě.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio