TIPY NA VÍKEND: Velikonoční čas v Muzeu lidových staveb v Kouřimi nebo taneční mistrovství v Kladně

15. březen 2024

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Velikonoční čas začíná

Muzeum lidových staveb v Kouřimi 16. března až 7. dubna

Velikonoční čas ve skanzenu Kouřim

Přeneste se do dob dávno minulých a seznamte se s obyčeji, které se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc. Seznámíte se například se zvyky, které se dříve vztahovaly k jednotlivým postním nedělím, a také s některými magickými úkony, které se zaměřovaly na obřadní očistu a zajištění prosperity. Prohlédnete si i svátečně prostřený stůl s velikonočními pokrmy.

Více ZDE

Dvě Mistrovství České republiky v tanci

Kladno 16. a 17. března

Čtěte také

O víkendu proběhne v Kladenské sportovní hale Mistrovství České Republiky v deseti tancích 2024 a Mistrovství České republiky družstev 2024 v latinskoamerických a standardních tancích.

Jedná se historicky o první akci, kdy se uskuteční dvě taneční mistrovství ČR během jednoho víkendu.

Více ZDE

Vynášení Morany

17. března, Sládečkovo vlastivědné muzeum, Kladno

Vynášení Morany

Vynášení Morany aneb lidové veselí, kterým přivítáme jaro a rozloučíme se se zimou - pomocí říkadel a písní. Sraz je ve 14 hodin na náměstí Starosty Pavla, poté se průvod za doprovodu písní vydá na muzejní zahradu, kde bude Morana spálena. Zajištěno je občerstvení na zahradě, možnost vyrobit si tradiční jarní dekoraci létečko a s sebou si můžete vzít pentličku na ozdobení Morany.

Více ZDE 

Smetanovou stezkou 2024

různá místa středních Čech

Zámek Loučeň

Klub českých turistů představuje druhý ročník pěší trasy, která vás provede krásnou krajinou a zároveň vás zavede po stopách českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Akce nabízí čtyři různě dlouhé trasy pro všechny milovníky přírody a hudby.

**35 km: Lysá nad Labem – Milovice – Všejany – Jivák – Chudíř – Jabkenice – Loučeň**
Pro ty, kteří mají rádi výzvy a chtějí prozkoumat širší okolí, je tato trasa ideální. Povede vás přes malebná městečka a přírodní rezervace, přičemž si užijete nezapomenutelný pohled na krajinu.

**25 km: Mladá Boleslav – Chlum – Vinařice – Dobrovice – Jabkenice – Loučeň**
Střední varianta trasy je vhodná pro ty, kteří chtějí užít si pestrou kombinaci historie, kultury a přírodních krás. Města Mladá Boleslav a Dobrovice přidají do vaší cesty další zajímavé zastávky.

**11 km: Loučeň – Jabkenice – Chudíř – Loučeň**
Pro ty, kteří upřednostňují kratší výlet, ale stále chtějí zažít krásu přírody a historie, je tato trasa skvělou volbou.

**6 km: Okruh okolím Loučeně**
Ideální pro rodiny s dětmi nebo ty, kteří preferují kratší procházky. Tato trasa vás zavede do okolí Loučeně a umožní vám objevit krásy tohoto malebného regionu.

Výlet po stopách Bedřicha Smetany nabízí nejen fyzickou aktivitu, ale také možnost vnímat hudební dědictví velikého skladatele v kontextu nádherné přírody. Připojte se k této jedinečné akci a objevujte krásu českého venkova spojenou s uměleckým dědictvím.

Více ZDE

Smetanový březen na zámku Loučeň

od 2. do 24. března

Zámek Loučen - hudební salonek s klavírem

Zámek Loučeň se připojí k oslavám 200. výročí narození jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů Bedřicha Smetany. Během měsíce března se na Zámku Loučeň budou konat speciální prohlídky při příležitosti tohoto výročí.

Znít tady budou tóny z Cyklu symfonických básní Má vlast, například Vltava nebo Vyšehrad, či opery Prodaná nevěsta. Na Loučeni tak navazují na odkaz rodiny Thurn-Taxisů, původních majitelů loučeňsko-dobrovického panství a významných mecenášů Bedřicha Smetany.

Zde, v Jabkenicích nedaleko Loučeně, strávil Smetana posledních téměř deset let svého života a knížecí myslivna se stala místem, kde během svého života pobýval a tvořil nejdéle, tedy od roku 1874 do 1884. Smetanový březen na Zámku Loučeň se uskuteční v období od 2. do 24.března. Tematické prohlídky budou vypsány třikrát denně o víkendech.

Prohlídky během „Smetanového března“ přiblíží návštěvníkům dobu, kdy Mistr Smetana chodíval z jabkenické myslivny na loučeňský zámek hrát. Návštěvníci se v doprovodu kostýmovaného průvodce podívají do společenských zámeckých komnat, seznámí se s místy, která měl Smetana na zdejším panství rád, a také si připomenou ta díla, která na panství vznikla.

Při prohlídkách zazní také několik ukázek ze Smetanovy tvorby. Prohlídky jsou určeny nejen dospělým, ale také zvídavým dětem, které se chtějí s Mistrem a jeho tvorbou seznámit jiným způsobem než ve školních lavicích.

Více ZDE

Výstava Kořeny

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně od 14. února

Výstava Kořeny ve Sládečkově muzeu v Kladně

Svět kořenů je plný barev, příběhů a překvapení. Po překročení bludného kořene se zmenšíte a ocitnete se pod zemí, v půdě. Zažijete v tajemné říši kořenů to, co tu zažívá třeba krtek. A jak krtek vypadá doopravdy? Co má ve spíži a kdo s ním v podzemí ještě bydlí? Jak vypadají kořeny hodně zblízka, co dělají a s kým se kamarádí? Potkáte kořenové lupiče a podzemní zpěváky, mistry světa ve skoku vidličkou, i podzemní internet.

Zatímco děti budou tahat pohádkovou velikou řepu, dospělým výstava poodhalí, jaká tajemství odkrývají v půdě špičkoví čeští vědci. A než se děti vynoří z krtčí nory, můžete si v pohodlí v dámském a pánském koutku počíst o kořenech jedlých, pitných, krásných i vychytralých. Nakonec zjistíte, že bez fantazie se v podzemním světě neobejdete a že hranice mezi realitou a fantazií je tenká. Zkuste ji najít.

Po dobu trvání výstavy se můžete těšit na zajímavý doprovodný program.

Více ZDE.

Výstava retrohraček v Berouně

13. 1 - 17. 3. 2024

Výstava retrohraček „Chemoplast Brno hravě i zdravě“

Přijďte si do Berouna nostalgicky zavzpomínat na dětství. Ve zdejším Muzeu Českého krasu budou k vidění oblíbené retro hračky. Expozičně-herní výstava Chemoplast Brno hravě i zdravě představí populární stavebnice, skládačky, deskové hry a další výrobky od společnosti Chemoplast Brno z let 1945–2008.

Čtěte také

Budete si moci prohlédnout nezapomenutelné cvrnkací fotbaly, hokeje, basketbaly, edukativní Abecedu, cestovní deskové hry Mikádo a Domino, plastové hračky nejen na pískoviště, funkční diaprojektor DIAX, různé stavebnice a skládačky, výrobní odznaky, kostkové obrázkové kubusy s dětskými motivy, prohazovací boxy z dětského programu a jiné produkty. Vystaven bude i dětský nábytek pro panenky, různé kartáče na vlasy, domácí potřeby a spousta dalších retro předmětů pro všechny generace.

Více ZDE

Zimní prohlídky hradu Český Šternberk

do 23. 3.

Noční Český Šternberk

Hrad Český Šternberk je pro návštěvníky otevřen i v zimních měsících, prohlídky začínají vždy v sobotu a v neděli v 11:00 a ve 14:00 hodin.

Hrad Český Šternberk patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům v Čechách. Má také krásné okolí, vždyť byl vystaven na ostrohu nad řekou Sázavou a bývá nazýván Perlou Posázaví. Český Šternberk založili v roce 1241 Sternbergové, kteří hrad po téměř osmi stech letech vlastní i dnes, což je nejen v Česku unikátní. Hrad byl několikrát přestavován, a tak původně středověké gotické zdi skrývají barokní zámecké interiéry, počátkem 20. století doplněné o elektřinu, vodovod a ústřední topení.

Na hradě je jedna prohlídková trasa, umístěna ve druhém poschodí hradu. Zahrnuje patnáct bohatě zařízených místností: velký sál se štukovou výzdobou a rodovými erby i menší salony sloužící každodennímu životu, knihovnu, jídelnu atd. Při prohlídce se seznámíte zejména s posledními generacemi rodu Sterbergů, především s Jiřím Sternbergem (1888-1965), který hradním interiérům vtiskl současnou podobu a jemuž byl hrad v roce 1949 znárodněn. Až do odchodu do penze pak na hradě pracoval jako kastelán a průvodce. V roce 1992 získal hrad v restituci Jiřího syn Zdeněk Sternberg (1923-2021), který postupně hrad rekonstruoval a restauroval mobiliář, aby mohl předat vše v co nejlepším stavu svému synovi.

Více ZDE

Zimní prohlídky Svaté Hory, Příbram

do 26. 3.

Svatá Hora v Příbrami patří k nejvýznamnějším mariánským poutním místům

Svatá Hora má své brány otevřeny všem návštěvníkům i v zimním období. Prohlídka zasněženého barokního areálu, který navrhl italský architekt Carlo Lurago, nabízí jedinečnou atmosféru. Každý den je také otevřeno Svatohorské poutní muzeum, ve kterém se nachází zajímavosti ze Svaté Hory – jezuitské plány na stavby areálu, šatičky Panny Marie Svatohorské, animované příběhy, archeologické nálezy z rekonstrukce, původní barokní pec na pečení hostií a oplatek a mnoho dalšího.

Více ZDE

Lidé odvedle

Neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem

Regionální muzeum Mělník

 26. 1. 2024 9:00 – 27. 6. 2024 17:00

Úspěšná interaktivní Výstava „Lidé odvedle“ prezentuje život lidí s postižením interaktivní formou: návštěvníci o něm nejsou pouze informováni, ale mají možnost si jeho úskalí vyzkoušet na vlastní kůži.

Návštěvníci jsou zábavnou formou pozváni na skutečný výlet: od přípravy na cestu, přes orientaci v terénu a použití dopravního prostředku, až po zážitky z cest. V expozici nebude chybět např. model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci.

Lidé odvedle - neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem, výstava v mělnickému muzeu

Prezentace je připravena ve spolupráci s odborníky na danou tematiku a s lidmi se zrakovým, tělesným a sluchovým postižením.

Výstava přispěje ke snižování ostychu a odbourávání zábran v komunikaci při setkávání s lidmi se zdravotním postižením.

  • Naučíte se správně nabídnout a poskytnout pomoc.
  • Dozvíte se mnoho zajímavostí ze života lidí s postižením.
  • Vyzkoušíte si pomůcky jejich každodenního života.
  • Seznámíte se s různými způsoby dorozumívání s lidmi s postižením.
  • Pomocí simulací uslyšíte, jak slyší lidé se sluchovým postižením a uvidíte, jak vidí okolí lidé s očními vadami.
  • Vyzkoušíte si orientaci a pohyb v prostoru pomocí hole pro nevidomé a vozíku pro tělesně postižené.
  • Zažijete orientaci v prostoru pouze pomocí hmatu a sluchu.
  • Dozvíte se, jak lidé s postižením sportují a vyzkoušíte si jízdu na handbiku.
  • Prostě prožijete jeden báječný a velmi neobvyklý výlet

Více ZDE

autor: JMys | zdroje: Středočeská centrála cestovního ruchu , Kudyznudy.cz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.