Tisíce kontrol dodržování vládních nařízení má za sebou policie v Plzeňském kraji

8000 kontrol vládních protikoronavirových opatření provedli policisté v Plzeňském kraji v závěru minulého roku. 

Několik tisíc kontrol vládních protikoronavirových opatření provedli policisté v Plzeňském kraji během vánočních svátků i celého prosince. Nošení roušek, zákaz nočního vycházení nebo dodržování karantény. I na to se policisté a městští strážníci zaměřili. K dispozici už mají také přesné statistiky, jak všechny prosincové kontroly dopadly.

Porušení vládních opatření zjistili policisté celkem ve 137 případech. „Pokud bychom se zabývali mimořádnými opatřeními, například povinností nosit roušku nebo dodržovat karanténu, tak takových případů jsme řešili 69, co se týká krizových opatření, to bylo 68 případů,“ řekla mluvčí Pavla Burešová.

Policie kontrolovala i na horách

„Policie kontrolovala dodržování nařízení také na horách, kde zejména v období vánočních prázdnin byla velká koncentrace turistů, kromě dodržování vládních nařízení se kontrolovalo parkování a dodržování pořádku,“ uvedla Burešová.

S kontrolami pomáhali také městští strážnici. „Nejčastějšími prohřešky bylo porušení zákazu vycházení a nošení roušek, pokutou bylo vyřešeno 15 případů a dalších přes deset bylo předáno k řešení příslušným správním orgánům,“ upřesnila mluvčí Jana Pužmanová. Celkem prý řešili strážníci 200 případů nedodržování protikoronavirových opatření.

V prosinci se státní policií a hygieniky kontrolovali strážníci povinnost zavřít podnik do 20. hodiny. Prověřili 130 restaurací, 4 z nich nedodržely provozní dobu, 3 případy se řešily domluvou a jeden byl postoupen k řešení příslušnému státnímu orgánu.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio