Tisícovka buddhistů se sejde v Těnovicích

19. srpen 2005

Více než tisícovka lidí z několika zemí se podle odhadu organizátorů sejde od 24. do 28. srpna na pravidelném buddhistickém setkání v Těnovicích na Plzeňsku. V malé obci buddhisté dokončují stavbu svého meditačního centra buddhismu diamantové cesty, což je nevíce praktikovaná odnož buddhismu mimo tradičních území. Letos budou účastníci kurzu studovat phowu neboli umění vědomého umírání.

Velká buddhistická setkání se v přírodním areálu v Těnovicích pořádají šestým rokem. Kurz phowy zde byl v roce 1999. Stejně jako jiné roky by měli letos přijet lidé věnující se buddhismu z Česka, Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Ukrajiny, Polska a Ruska. Občas prý se na kurzech objeví i lidé z Nového Zélandu, Islandu nebo Jižní Ameriky. Kurz je v angličtině, ale překládá se do češtiny.

Logo

Phowa je podle organizátory akce Dany Homolkové jedním z nejhlubších učení diamantové cesty. Během této praxe se lidé učí v okamžiku smrti přenášet vědomí do stavu nejvyšší blaženosti, který již nelze ztratit. Phowa není podle buddhistů jen průpravou pro poslední chvíle života - změna pohledu na smrt vede podle nich i k většímu prožívání života a k rozvoji vnitřního bohatství. Kurzy vede tradičně učitel Ole Nydahl z Dánska.

V Česku nyní funguje 40 center a meditačních skupin buddhismu diamantové cesty. Toto učení se zde podle Homolkové v posledních letech rozvíjí velmi intenzivně. Meditační centra organizují interní a veřejné přednášky cestujících učitelů, z nichž již tři jsou Češi. Bylo založeno nakladatelství Bílý deštník, které vydává knihy o buddhismu a časopis Buddhismus dnes.

Logo

Buddhisté koupili v Těnovicích zhruba 11 hektarů půdy. Dokončují zde budovu s velkou meditační místností, společenskou místností, kancelářemi, sociálním zařízením a v podkroví s ložnicí až pro 50 lidí. Velké kurzy se ale konají ve velkých stanech na louce u skály s výhledem do kraje.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio