Tísňové tlačítko by senioři v Domažlicích mohli mít už letos

15. květen 2015

Ještě v tomto roce by se v Domažlicích mohlo dostat mezi seniory a handicapované lidi takzvané tlačítko tíseň. Strážníci jim tak budou moci přivolat lékařskou pomoc nebo jim i sami zachránit život.

Většina seniorů si přeje žít ve své vlastní domácnosti co možná nejdéle. Na rozdíl od domova důchodců nebo domu s pečovatelskou službou ale hrozí, že pokud se jim udělá nevolno, nebude nablízku žádná pomoc. V Domažlicích teď kvůli tomu připravují speciální projekt.

„I senioři, jejichž zdravotní stav není dobrý, by měli možnost se napojit ze svých domácností na pult centrální ochrany, s tím, že by měli k dispozici takzvané krizové tlačítko a v případě například nějaké vážné zdravotní indispozice by stačilo pouze toto tlačítko stisknout a městská policie by byla informována," vysvětlil záměr místostarosta Zdeněk Novák.

Městská rada seniorů se už snaží vytipovat lidi, kteří by tlačítko tíseň potřebovali nejvíce. Jedná se hlavně o ty, kteří žijí sami a v případě nouze se nemají na koho přímo obrátit.

„Pokud s tím budou tito občané seznámeni, myslím si, že to uvítají a že to urychlí i třeba převoz do nemocnice a záchranu života," řekla jednatelka Městské rady seniorů v Domažlicích Jaroslava Kaucká.

Kompaktní tlačítko stačí v nouzi jen zmáčknout, pomoc přijede

Tlačítko by nemělo přesáhnout velikost náramkových hodinek a člověk ho může nosit na krku, v kapse nebo na ruce. V případě, že se mu pak cokoliv stane, upadne a nemůže se zvednout, stačí, když toto tlačítko jednoduše zmáčkne.

„Nemusí složitě vytáčet tísňové linky. U nás na pultu centrální ochrany přes toto tlačítko tíseň se rozdrnčí signál a hlídka, která se pohybuje denně venku ve vozidle, vyjede na místo dle pokynů dozorčího," popsal, jak by mělo fungovat, velitel Městské policie v Domažlicích Petr Kubal.

Dozorčí také strážníkům předá důležité informace o člověku, kterého jedou zachraňovat. Kromě adresy a podobných základních údajů jde hlavně o to, jestli důchodce neměl už třeba v minulosti infarkt nebo také jestli nemá v bytě psa nebo jiné zvíře, které by mohlo strážníky či záchranáře případně ohrozit. Důležité je také vědět, jak je byt zabezpečen.

Při podpisu smlouvy o této službě poskytne senior strážníkům klíče od svého bytu. Ty jsou pak bezpečně zapečetěny a uloženy v trezoru. Jejich rozpečetění pak podléhá přesné evidenci a klíče tak není možné nijak zneužít.

Tlačítko tíseň by mohlo v průběhu letošního roku vyzkoušet prvních 10-20 lidí, přesný termín ale radnice zatím nedokáže odhadnout. Do projektu by se mohli zapojit i handicapovaní lidé.

autoři: mkl , sch
Spustit audio