Topíte v moderních krbových kamnech, kamnech na uhlí nebo kotlích správně? Pokud si nejste jistí, pomůže vám teploměr

30. leden 2024

Topíte v moderních krbových kamnech, kamnech na uhlí nebo kotlích správně? U moderních krbových kamen by se měla vyskládat hranička od nejsilnějších třísek po nejslabší, na její vrchol dát kvalitní podpalovač a zapálit. Aby se komín co nejrychleji ohřál a začal správně fungovat. Pak teprve přikládat silnější dřevo až po polínka.

U dalších moderních kamen je to obdobné. Pokud si nejste jisti, že správně topíte, kupte si teploměr na kouřovod. Ten Vám hned ukáže, co děláte špatně a dobře. „Tyto teploměry jsou na bázi bimetalu, jsou jednoduché, většinou vybavené magnetem, který usnadní jejich připevnění na kouřovod,“ říká Martin Šesták, prodejce krbů, kamen a komínů v Plzni.

Stupnici mají rozdělenou na tři třetiny. V první zóně signalizují buď natápění nebo vychládání kamen. Ve druhé zóně topíme už optimálně. Zahříváme kamna, kouřovou cestu a komín. Dochází k optimálnímu hoření a menší spotřebě dřeva. Ve třetí už daná kamna přetápíme a může dojít k jejich poškození.

Teplota v trubkách

Vše je barevně rozděleno, a proto okamžitě poznáte, zda topíte správně. Dnešní moderní spotřebiče jsou většinou vybaveny deflektory, kterými prochází kouř, aby se teplo využilo co nejvíce, snižují emise, pomáhají s oplachem skla z vnitřní strany. Kdo si není jistý, že správně topí, pro něj je tento teploměr optimální pomůckou, jak se to naučit. Kdy správně přiložit, zjistit optimální výšku plamene, regulovat přívod vzduchu do kamen a také zabránit zadehtování např. výměníku, kouřovodu a komína.

Plápolající oheň

Regulátor tahu

Některá kamna mají před kouřovodem ruční škrtící klapku, kterou jde regulovat tah do komína a také hoření. Prodávají se ale i tzv. regulátory tahu, které toto udělají za nás. Od zatápění přes správné vlastní spalování.

Montáž je velice jednoduchá. Regulátor tahu se montuje do roury kouřovodu, kterou stačí pouze podle délky regulátoru rozměrově upravit. Ten se ale vyplatí až na doporučení kominíků po změření tahu spalinových cest v daném komínu, protože rozsah tahu se může měnit nejenom průměrem komínu, ale i klimatickými podmínkami v dané lokalitě.

Přesné nastavení a vyvážení klapky regulátoru tahu by podle změřených údajů a výkonu kamen měl proto také udělat kominík. Pak by mělo vše fungovat tak, jak má. Aby nebyl tah do komína poddimenzovaný nebo aby komín neměl tah příliš zbytečně velký. U starších chalup s dobrými komíny tak můžeme ušetřit po výměně spotřebičů za nové za vyvložkování a odstranit spoustu problémů s kouřením kamen nebo velkým tahem.

Kamna
autor: Jiří Šobr
Spustit audio