Toužimští otevřeli nové kulturní středisko

10. březen 2005

V Toužimi na Karlovarsku dnes zahájilo činnost nové kulturní středisko. Zázemí pro konání společenských akcí vzniklo v části historické radnice na hlavním náměstí Jiřího z Poděbrad. Investici zajistilo vedení města. Kromě výstav se zde budou konat akce související s cestovním ruchem a propagační činností města. Otevřením nových výstavních prostor město navazuje na přerušenou tradici. Městské kulturní středisko bylo v Toužimi zrušeno v roce 1994.

Představitelé města chtěli kulturní centrum původně vybudovat v objektu někdejšího pivovaru toužimského zámku. Rekonstrukce zchátralého objektu by ale vyžadovala značné náklady, na které město v současné době nemá. V Toužimi proto zvolili levnější variantu a opravili část historické radnice na hlavním náměstí.

Toužimští chtějí zvýšit atraktivitu regionu pro jeho návštěvníky. Oblast je zatím opomíjena, přestože má co nabídnout. Vloni si město připomnělo 535 let od svého založení. Historie osídlení je ale delší a sahá zhruba do doby kolonizace západních Čech. Zajímavý je i místní zámek, ale ten je už dlouhou dobu uzavřen a chátrá, a historicky cenné jsou domy na náměstí.

Logo
autor: zdt
Spustit audio