Tradiční závod mopedů se chystá v Chotěšově

3. červen 2016

Už poosmé se v Chotěšově na jižním Plzeňsku zítra pojede závod mopedů - veteránů. Takzvaný Moped Grand Prix je součástí putovního poháru moped klubů v Chotěšově, Kotovicích a ve Stodu.

Trojice závodů začíná v Chotěšově v areálu tamního hřiště. „Závodí se na mopedech značky Stadion, které jsou dneska už 60 let staré, jsou to veteráni. Závodu se zúčastní kolem čtyřiceti strojů," očekává hlavní pořadatel Stanislav Škarda z Moped klubu Chotěšov.

Akce se zúčastní závodníci z celého Česka, například z Prahy, Písku, ale i Varnsdorfu. Vypořádat se musí s různými povrchy.

„Začíná se startem na fotbalovém hřišti, kde je i zázemí pro účastníky a pro diváky je tam připraveno občerstvení. Pokračuje se výjezdem ze stadionu na místní komunikace, a to jak asfaltové, tak prašné," popisuje Škarda.

Celková délka trati je 860 metrů a jezdí se systémem rozjížděk.

Závod omezí dopravu v obci

Vzhledem k tomu, že se závodníci dostanou i mimo areál hřiště, budou po dobu závodu uzavřeny i některé místní komunikace. „Těch okruhů se jede pět, máme své časoměřiče, většinou naše manželky, a jede se na čas a rychlost, to jsou rozhodující faktory tohoto závodu," doplňuje Škarda.

Celá podívaná začne v areálu hřiště TJ Chotěšov ve 12 hodin přejímkou strojů a registrací závodníků. Poté se jede takzvaná spanilá jízda obcí a hlavní závod odstartuje v 16 hodin.

Na vítěze čekají věnce, dary od sponzorů a od obce, která závod podpořila. Další závod mopedů se uskuteční za tři týdny v Kotovicích a putovní pohár uzavře koncem července soutěž ve Stodu.

autor: mkl
Spustit audio