Transfúzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň aktuálně eviduje o 47 % méně dárců

15. duben 2020 10:30

Ve snaze bránit šíření koronaviru zpřísnily a upravily pravidla také transfúzní stanice. Ty teď před odběry dárce krve ještě více prověřují. Platí navíc mimořádná hygienická opatření. Dárců krve v těchto dnech výrazně ubylo.

Nad rámec obvyklých pravidel aktuálně transfuzní stanice vyřadily ze seznamů dárců ty, kteří prodělali onemocnění covid-19. Ti, kteří byli pozitivně testováni, ale měli bezpříznakový průběh onemocnění nebo měli jen mírné příznaky, můžou krev darovat dva týdny po druhém negativním testu. Pokud měli závažný průběh nebo museli dokonce do nemocnice, smí krev darovat až čtyři týdny po druhé negativním testování.

Transfuzní oddělení plzeňské fakultní nemocnice dočasně vyřadilo i rizikové dárce. To jsou lidé v karanténě nebo ti, kteří se setkali s někým jiným, kdo je v karanténě. K odběru můžou až dva týdny po karanténě nebo po rizikovém kontaktu.

Ti, kteří byli v zahraničí, mohou přijít darovat krev až 28 dní po návratu.

Rozestupy, roušky a měření teploty

Dárci většinou zůstávají před budovou Transfúzního oddělení FN Plzeň, stojí v rozestupech a postupně odcházejí k odběru. Hned dvakrát je jim měřena teplota, roušky jsou samozřejmostí.

K 15. 4. 2020 ubylo na plzeňské transfuzní stanici 47% dárců. Klesla ovšem i spotřeba krve, a to kvůli omezení plánovaných zákroků v nemocnicích. Takže krve je dostatek. Kterých krevních skupin je méně, se lidé vždy aktuálně dozvědí na webových stránkách transfuzního oddělení.

Na odběrových místech v Klatovech i v Rokycanech fungují bezpečnostní zpřísněná pravidla podobně. Dávat krev by neměli ti, co mají v rodině pendlery nebo řidiče kamionů. Rokycanské odběrové místo dodává krev do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, klatovské odběrové místo zásobuje klatovskou, domažlickou, sušickou a stodskou nemocnici a dárci jsou vítáni.

V nemocnicích se už začaly pomalu obnovovat plánované operace a dá se předpokládat, že se spotřeba krve zvýší.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy