Trhanovský zámek by se měl stát kulturně společenským centrem

Zámecký areál včetně budov kostela získala od státu zdarma obec Trhanov na Domažlicku. Převod schválilo v lednu ministerstvo kultury, nemovitosti převedl obci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Obec s 550 obyvateli a s pětimilionovým rozpočtem, která se snažila zámek převzít sedm let, počítá s tím, že by provoz areálu s hospodářskými budovami a parkem s vzácnými dřevinami dotovala ze svého. Chce tam mít kulturně - společenské centrum a ubytovnu pro zahraniční turisty.

O nemovitost v účetní hodnotě 40 milionů korun neprojevili zájem památkáři ani krajský úřad. Trhanov se chystá pořádat o dotace z EU, ministerstva kultury a granty.

Starosta Ondřej Frei, uvedl, že zámek má do konce roku 2006 pronajat soukromník, který ho provozuje jako školu v přírodě a pronajímá zájezdům a svatbám. Obec počítá s tím, že školu zachová, protože ta hradí veškeré energie a obec zatím provoz zámku nic nestál.

Trhanov - zámek

Trhanov už obnovil jedno z křídel zámku. Budova je v dobrém stavu, pouze potřebuje vyměnit okna kvůli zateplení. V téměř havarijním stavu je ale sousední kostel.

Ranně barokní zámek byl postaven v 17. století. Zakladatel zámku Volf Maxmilián Lamingen (Lomikar) se zapsal do českých dějin jako odpůrce Chodů při jejich povstání. Vymohl popravu jejich vůdce Jana Sladkého Koziny a necelý rok po jeho popravě (1676) na zámku zemřel. Tím se údajně splnilo Kozinovo pozvání na boží soud do roka a do dne. Příběh popsal ve Starých pověstech českých Alois Jirásek, který na zámku pobýval.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio